34 Boerderijen worden bij Toldijk preventief geruimd

Het ministerie van Landbouw heeft gisteren besloten 34 boerderijen rond de met varkenspest besmette boerderij in het Gelderse Toldijk preventief te ruimen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het gaat om bedrijven die vlak rond de besmette Gelderse boederij liggen en bedrijven waarmee de Toldijkse boer en varkenshandelaar de laatste tijd handel heeft gedreven. De meeste daarvan liggen ook in de directe regio, één bedrijf ligt in Enschede.

Het is nog steeds niet duidelijk of de varkenspest zich behalve in Brabant ook daadwerkelijk in Gelderland heeft verspreid. Van varkens op de te ruimen bedrijven worden bloedmonsters genomen, maar het kan enkele dagen duren voordat bekend is of de dieren daadwerkelijk de besmettelijke ziekte hebben.

Zolang niet duidelijk is of in Gelderland de varkenspest heerst en geen nieuwe gevallen bekendworden, zullen daar geen nieuwe vervoersverboden worden afgekondigd. Ook een opkoopregeling voor de 20-kilometerzone rond Toldijk, waar naar schatting een half miljoen varkens leven, is nog niet aan de orde. Zo'n regeling hoeft pas te worden ingesteld wanneer de bedrijven lange tijd geen dieren kunnen afvoeren.

Het vervoersverbod dat woensdagavond rond Toldijk werd afgeroepen was gisteravond 21 keer overtreden. Slechts eenmaal werd een varkenstransport onderschept. De andere overtreders die werden aangehouden waren vervoerders van schapen, paarden en mest.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden