24-uursstaking KLM-personeel gaat niet door na akkoord over nieuwe cao

De voor maandag aangekondigde staking van het cabinepersoneel van KLM gaat niet door. De FNV schort de aangekondigde 24-uursstaking op na lezing van het cao-akkoord tussen collegavakbond VNC en KLM.

Een vliegtuig van KLM vliegt over een huis in de omgeving van Schiphol. Foto anp

In de nacht van vrijdag op zaterdag sloot KLM het akkoord met de grootste cabinevakbond. De FNV onderschrijft het gesloten akkoord niet volledig, maar wil eerst antwoord hebben op vragen.

De FNV had de staking georganiseerd uit protest tegen het vastlopen van de cao-onderhandelingen. Het belangrijkste conflict ging over de weigering van KLM een bezuinigingsmaatregel terug te draaien. 40 procent van de intercontinentale vluchten heeft sinds de winter van 2016 één bemanningslid minder, tot ongenoegen van het cabinepersoneel. Volgens het huidige akkoord tussen KLM en de VNC krijgen de vluchten hun extra steward of stewardess weer terug.

De kans op een succesvolle staking was door het nachtelijk akkoord sowieso twijfelachtig geworden. De VNC vertegenwoordigt een meerderheid van het cabinepersoneel. De FNV is veel kleiner onder KLM-werknemers en heeft naar eigen zeggen een kwart van het cabinepersoneel als lid.

Het gesloten cao-akkoord zou onder vakbondsleden tot verdeeldheid kunnen leiden, geeft Birte Nelen van de FNV toe. 'Als zaken niet duidelijk zijn, leidt dat tot verwarring onder het personeel en daarmee tot discussie en misverstanden over de noodzaak tot staken.'

KLM en de vakbonden steggelen sinds het winterseizoen van 2016 over de arbeidsvoorwaarden van het cabinepersoneel. De luchtvaartmaatschappij besloot toen het aantal bemanningsleden op een vlucht omlaag te brengen. Die bezuinigingsmaatregel heeft geleid tot een verhoging van de werkdruk, volgens de vakbonden.

In 2016 lag de FNV ook al overhoop met KLM. Foto ANP

'Regelrechte chantage'

In 2017 beloofde de luchtvaartmaatschappij die bezuiniging terug te draaien. Althans, als de onderhandelingen met de vakbonden over de nieuwe cao voor het KLM-cabinepersoneel soepel zouden verlopen. Dat was naar de smaak van de luchtvaartmaatschappij niet voldoende zo. In augustus 2017 besloot KLM het terugdraaien van de bezuinigingen daarom op te schorten.

Dat kwam neer op regelrechte chantage, vond FNV'er Birte Nelen in december. De vakbond repte toen voor het eerst van een mogelijke staking. 'Wij worden voor het blok gezet in deze cao-onderhandelingen. Stemmen wij niet in met forse bezuinigingen in de nieuwe cao, dan bezuinigt KLM alsnog door minder cabinepersoneel op intercontinentale vluchten te zetten.'

Meer over