23 nieuwe verdragen met Afrika tegen belastingontwijking

Nederland wil belastingontwijking vanuit ontwikkelingslanden tegengaan met 23 nieuwe belastingverdragen met Afrikaanse landen. In de verdragen komt een anti-misbruikclausule te staan.

Lilianne PloumenBeeld reuters

Hiermee krijgen Afrikaanse landen het recht bedrijven van het verdrag uit te sluiten die alleen om belastingtechnische redenen winsten naar Nederland laten lopen en er alleen een postbus hebben.

Zes lichtpuntjes

Het IMF had vooral slecht nieuws, afgelopen dagen tijdens de voorjaars vergadering. Je zou bijna vergeten dat er veel ook wél goedgaat. Lees hier zes positieve signalen over de wereldeconomie (+).

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen tekende zondag het eerste verdrag met Malawi. 'Het is heel belangrijk dat het initiatief bij het ontwikkelingsland ligt', zei Ploumen na afloop.

Treaty-shopping

Met dit verdrag moet het zogenoemde treaty-shopping worden tegengegaan. Multinationals die in Afrikaanse landen actief zijn, laten daarbij hun winsten wegvloeien naar landen die financieel gezien het gunstigste belastingverdrag met het Afrikaanse land hebben. Dat is in vele gevallen Nederland. Malawi zegde daarom in 2013 het oude belastingverdrag met Nederland op.

Nederland ligt al langer onder vuur als belastingparadijs. Groepen als Tax Justice Network en ActionAid bekritiseren de wijze waarop bedrijven via Nederland buiten de greep van de fiscus weten te blijven. Ploumen zegt 'dat het kabinet de status van Nederland als belastingparadijs niet erkent', maar vindt wel dat Nederland concrete stappen kan zetten nu er nog geen voorstellen voor een wereldwijde aanpak zijn.

In het nieuwe belastingverdrag krijgt Malawi de mogelijkheid alsnog winstbelasting of vennootschapsbelasting in rekening brengen als een bedrijf zijn winst ten onrechte via Nederland laat lopen. Het verdrag met Malawi moet dienen als model voor 22 andere verdragen met ontwikkelingslanden landen zoals Zambia en Oeganda.

Nederland vindt dat in een poging om in 2030 armoede de wereld uit de bannen Afrikaanse landen zelf meer moeten bijdragen aan de financiering van hun ontwikkeling. Belangrijk is dat zij hun eigen inkomsten kunnen genereren met belastingheffing. Nu lopen zij miljarden mis.

Nederland wil de landen daarom hulp bieden bij het optuigen van hun eigen belastingdiensten. Experts vanuit Nederland gaan daarbij een helpende hand bieden. 'We moeten landen in staat stellen zelf belasting te heffen en die middelen op een transparante manier om te zetten in diensten. Een dollar die daarin wordt geïnvesteerd levert uiteindelijk vaak het tienvoudige op', aldus Ploumen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden