1,4 miljoen mensen overnachtten in 2016 met Airbnb in Nederland

Airbnb is goed voor de Nederlandse economie, meldt Airbnb zelf. Vorig jaar boekten ongeveer 1,4 miljoen mensen een verblijf in ons land via de verhuurderssite.

Wilco Dekker
Airbnb-gasten in Amsterdam. Beeld anp
Airbnb-gasten in Amsterdam.Beeld anp

Vijf jaar geleden, in 2012, waren dat er nog maar 75 duizend. Reizigers die via Airbnb boeken, geven volgens de site zelf gemiddeld meer uit dan reizigers die gebruik maken van traditionele accommodaties. Airbnb schat de uitgaven van 'hun' gasten in musea, restaurants, attracties en winkels het afgelopen jaar op 607 miljoen euro. Daarnaast verdienden de verhuurders in totaal 188 miljoen euro aan verblijfkosten. Zo bezien kreeg de Nederlandse economie met dank aan Airbnb een impuls van bijna 800 miljoen euro.

De site meldt het goede nieuws op zijn blog in een rapport over de gang van zaken vorig jaar. Nog wat cijfers uit de update: de 1,4 miljoen gasten hadden de keuze uit de woning - of een deel van de woning - van ongeveer 31 duizend actieve verhuurders. Gemiddeld stelden de verhuurders - gemiddelde leeftijd 41 jaar - hun woning vorig jaar 28 dagen beschikbaar. Ze verdienden daarmee in doorsnee ongeveer drieduizend euro. De bezoekers bleven gemiddeld 3,5 nacht. De meeste bezoekers kwamen uit Nederland zelf (17 procent), gevolgd door Duitsland (15 procent) en Frankrijk (13 procent).

Airbnb werd in 2008 opgericht in de VS. Sindsdien is het bedrijf, dat mensen in staat stelt hun eigen woningen te verhuren aan toeristen, explosief gegroeid. Dat heeft geleid tot een reeks klachten in diverse steden over de hele wereld over onder meer overlast van de gasten en hun rolkoffertjes. Ernstiger zijn de klachten over stijgende huurprijzen en minder woonruimte voor de lokale burgers, omdat het profijtelijker is de kamer of etage te verhuren aan toeristen. Amsterdam en Airbnb hebben daarom de afspraak gemaakt dat er maximaal zestig dagen per jaar verhuurd mag worden. Daarna kan de woonruimte niet meer verhuurd worden.

Lees ook: De yuppen de lusten, de rest van de stad de lasten (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden