06-nummers raken op: grote schoonmaak onder inactieve nummers

Het aantal nieuwe 06-nummers in Nederland begint op te raken. Bijna 91 procent van de beschikbare mobiele nummers is vergeven. Daarom wil toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) grote schoonmaak houden onder eerder verstrekte nummers die niet meer in gebruik zijn.

Autoriteit Consument & Markt (ACM) grote schoonmaak houden onder eerder verstrekte nummers die niet meer in gebruik zijn. Beeld anp

Om te voorkomen dat er binnenkort geen 06-nummers meer op de plank liggen, wil de ACM inzicht krijgen in het aantal actieve en inactieve nummers bij telecomproviders. De ACM verstrekt nieuwe 06-nummers aan telecomproviders, maar die worden schaars.

Vandaag krijgen zo'n vijfentwintig telecombedrijven een brief van de ACM waarin de toezichthouder informeert hoeveel ongebruikte 06-nummers ze nog op voorraad hebben. Ook wil de ACM weten hoeveel 06-nummers momenteel actief gebruikt worden door consumenten.

Daarnaast zijn er een heleboel inactieve nummers die opnieuw gebruikt kunnen worden. Dat zijn eerder toegewezen 06-nummers die in onbruik zijn geraakt omdat de gebruiker bijvoorbeeld zijn telefoonabonnement heeft opgezegd. Die nummers hebben een 'afkoelperiode' van ongeveer een jaar, waarna telecombedrijven ze aan een nieuwe klant kunnen geven.

De kans dat er op gegeven moment te weinig 06-nummers zijn voor alle Nederlandse bellers is nihil. In totaal zijn er zestig miljoen mogelijke 06-nummers. 'Stel dat alle zeventien miljoen Nederlanders ieder drie mobiele nummers zouden hebben, dan hebben we er nog genoeg', zegt Pauline Gras, woordvoerder van de ACM.

Behalve in mobiele telefoons zitten simkaarten met een 06-nummer ook in apparaten zoals tablets en pinapparaten. De toezichthouder wil weten hoeveel dat er zijn, zodat die in de toekomst vervangen kunnen worden door 097-nummers. 'Denk daarbij ook aan e-readers of luxe koelkasten. Ze zitten zelfs in auto's die na een ongeluk automatisch een meldkamer bellen', zegt Gras.


Sinds juli 2014 mogen simkaarten met een 06-nummer alleen gebruikt worden in mobiele telefoons. Andere apparaten moeten overgaan op een 097-nummer. Alleen als 06-nummerhouders zich niet aan deze regel houden, kan de voorraad 06-nummers opraken. Gras: 'Telecomproviders kunnen de 06-nummers nog steeds verkeerd gebruiken, dat is niet de bedoeling.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.