'Politiek moet kwesties rond eten oplossen, niet consument'

Interview: Herman Lelieveldt, auteur De Voedselparadox

Herman Lelieveldt ziet met verbazing hoe wezenlijk eten voor iedereen is geworden. Tegelijk windt hij zich op over hoe weinig verant woor delijk heid de politiek neemt in het voedseldebat.

Nederland is in de ban van 'foodism', zegt Herman Lelieveldt. De invoering van een nieuwe Schijf van Vijf leidt tot verhitte discussies, voedselhypes volgen elkaar op, al dan niet vermeende allergieën zijn het nieuwe normaal. 'Het is straks bijna onmogelijk om nog met een groep mensen aan tafel uit dezelfde pan te eten. Er spreekt een totaal waanzinnige preoccupatie met eten uit.'

Lelieveldt (48) is docent politicologie aan het University College Roosevelt in Middelburg en auteur van het deze week verschenen boek De Voedselparadox.

Reacties (1)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
  • Arend Hart -
    Het 'foodism' in bijvoorbeeld het Nederland van nu vertoont m.i. grote gelijkenissen met het 'foodism' van de Romeinse elite in de nadagen van het toenmalige Rijk. Een teken aan de wand? Zo is er een pijnlijk verschil tussen de vaak buitengewoon bewerkelijke spijzen die soms in 'De Wereld Draait Door' op tafel verschijnen en de belachelijk prijzige gerechten die in sommige restaurants opgediend worden en het uit de voedselbank afkomstige eten van anderen. Opmerkelijk vind ik het overigens ook dat in een boeddhistisch land als Thailand, waar ik nu negen jaar woon, zo veel vlees gegeten wordt.