'Organic' cosmetica, hoe groen is dat?

Groen of grijs

'Organic' cosmetica, van het merk Daily, vind je sinds eind vorig jaar ook bij Albert Heijn. Hoe groen is dat nou?

Foto RV

Wat betekent 'organic' eigenlijk?

'Organic' is gewoon het Engelstalige synoniem van 'biologisch'. Organic/biologisch garandeert dat iets afkomstig is van biologische landbouw, want alleen landbouwproducten mogen 'biologisch' heten. Beide termen zijn beschermd. Dus als je 'organic' op je crème zet, moet deze ook echt grotendeels gemaakt zijn van biologisch geteelde ingrediënten.

Grotendeels? Dus niet helemaal?

Bij cosmeticaproducten kan het percentage biologische ingrediënten verschillen, omdat er ook ingrediënten in zitten die niet van plantaardige oorsprong zijn (zoals water en mineralen) of niet worden geteeld. Bij alle keurmerken voor biologische cosmetica, zoals Ecocert, BDIH, Natrue of Cosmé Bio, varieert de minimumhoeveelheid bio-ingrediënten.

Product: Cosmetica van Daily
Prijs: bv Daily Organic bodylotion 300 ml euro 2,19
Oordeel: ****
Verkrijgbaar: Albert Heyn

Hoeveel is dat bij die Daily Organic-producten?

Die dragen het Nordic Ecolabel én het strenge Ecocert Organic keurmerk, dat eist dat 98 procent van de ingrediënten van natuurlijke herkomst moet zijn (inclusief water) en 95 procent van de plantaardige ingrediënten biologisch. Volgens de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal zijn dit betrouwbare keurmerken.

Maar zijn zulke producten ook milieuvriendelijker?

Meestal wel. Zo zit er in de Daily Organic bodylotion biologisch aloë-verasap, biologische olijfolie, biologische sheaboter en biologische zonnebloemolie. Die zijn zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen geteeld en dat is altijd beter voor het milieu. Maar de milieuwinst komt vooral door wat er níét in zit.

Hoe bedoel je?

In gangbare huidverzorging zitten vaak ingrediënten op aardoliebasis zoals paraffine en/of minerale olie. Aardolie is een fossiele, eindige grondstof. Ook zit er vaak palmolie in: voor palmolieplantages wordt enorm veel oerbos gekapt. Verder kunnen er ook toevoegingen zoals synthetische parfums en nanodeeltjes in zitten. Ten slotte bevatten veel huidverzorgingsproducten zogeheten microbeads, kleine plastic deeltjes die de zee vervuilen.

En dat zit allemaal niet in de Daily Organic-producten?

Klopt. Ecocert Organic stelt strenge eisen aan de ingrediënten. Synthetisch parfum, paraffine, minerale olie of microbeads, maar ook nanodeeltjes, parabenen, genetisch gemanipuleerde ingrediënten of dierlijke slachtvetten zul je er niet in vinden. Als er al palmolie in zit, is die afkomstig van plantages die het ecosysteem niet aantasten.

En wat is dat Nordic Ecolabel dan?

Dat is een Scandinavisch duurzaamheidskeurmerk dat eisen stelt aan de klimaat- en milieubelasting gedurende de hele levenscyclus van een product.

Dus de Daily Organic-producten zijn een aanrader?

Beslist. Ze zijn bovendien verrassend voordelig.