'Maatregelen tegen belastingontwijking gaan multinationals geld kosten'

De maatregelen tegen belastingontwijking die de Europese Commissie onlangs publiceerde, kunnen de multinationals geld gaan kosten. Dat denkt David de Buck, bestuursvoorzitter van Intertrust, een van de grootste trustkantoren in de wereld.

De EU-commissaris op het gebied van concurrentiebeleid, de Deense Margrethe Vestager, op een persconferentie in Brussel, nadat de Europese Commissie bekendmaakte maatregelen tegen de belastingontwijking van multinationals te zullen treffen. Beeld reuters

'Doordat de mogelijkheden voor rente-aftrek worden verminderd, zullen multinationals een deel van hun voordelen kwijt raken', zei hij tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Intertrust.

Intertrust beheert duizenden dochterondernemingen van multinationals. Veel van die dochters zijn tenminste ten dele opgericht om fiscale redenen. Maar het offensief van de rijkelandenclub OESO en van de Europese Unie tegen fiscale constructies raakt Intertrust toch niet, zegt De Buck. Volgens hem zit Intertrust al zeker acht jaar niet meer in de 'agressieve belastingplanning', zoals belastingontwijking in vakkringen wordt genoemd.

Dus hebben maatregelen tegen die belastingontwijking ook geen negatief effect op het bedrijf. Integendeel zelfs. Door de aangescherpte regels komt er juist meer werk voor de administraties van de multinationals, verwacht De Buck. En die besteden dat steeds meer uit, aan steeds minder trustkantoren. De Buck verwacht daarom dat de markt voor trust-diensten wereldwijd 5 procent zal groeien, en dat Intertrust harder zal groeien.

Groei internationale investeringen

Hij wees ook op de volop draaiende motor van internationale investeringen; die groeiden vorig jaar met 13 procent. Het is voor het eerst dat Intertrust, dat ooit begon als onderdeel van ABN Amrobank, op deze manier zijn jaarcijfers publiceert. Midden oktober ging Intertrust naar de beurs en publiceerde zijn jaarcijfers 2014 in het prospectus.

De omzet steeg vorig jaar met 16,6 procent naar 344,9 miljoen euro. De groei kwam vooral uit de kantoren op de klassieke belastingparadijzen zoals de Kaaiman Eilanden en Guernsey. Verder kwam een flink deel van de groei uit de overname, eind vorig jaar, van het Scandinavische trustkantoor CorpNordic.

Afgezien van overnames en wisselkoerseffecten bedroeg de groei 8,7 procent. Het aantal beheerde vennootschappen daalde ietsje, maar de omzet per 'eenheid' steeg fors, van 7300 euro naar 8600 euro. Dat is een indicatie dat De Buck gelijk heeft met zijn stelling dat multinationals meer diensten willen van trustkantoren.

De winst daalde fors, van 6,3 miljoen naar 2,6 miljoen euro. Oorzaak was de sterke groei van de financiële lasten, van 75 miljoen naar 100 miljoen euro. Dat kwam vooral door 38 miljoen aan kosten die samenhingen met de beursgang. Maar de schulden namen fors af, van 1,2 miljard naar 728 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.