'Knot stemde als een van de twee tegen rentebesluit ECB'

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank was donderdag één van de twee beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) die tegen het nieuwe pakket stimuleringsmaatregelen van de ECB stemden. Dat meldt de Britse krant Financial Times na gesprekken met ingewijden.

Klaas Knot. Beeld anp

Naast de voorman van De Nederlandsche Bank zou alleen ECB-bestuurder Sabine Lautenschläger tegen hebben gestemd. De andere negentien stemgerechtigden gingen akkoord met de renteverlagingen, de uitbreiding van de opkoop van obligaties door de ECB en de verstrekking van nieuwe gratis leningen aan banken.

Pensioenfondsen

De maatregelen zijn bedoeld om de matige inflatie en economische groei in de eurozone aan te wakkeren. De keerzijde van het beleid is dat de lage rente onder meer pensioenfondsen steeds verder in het nauw brengt.

Het belangrijkste rentetarief van de ECB, de rente die banken betalen als ze voor meer dan één dag geld lenen bij de centrale bank in Frankfurt, gaat door het besluit van de ECB van 0,05 naar 0 procent. De Europese banken kunnen vanaf volgende week dus geheel gratis geld lenen bij de ECB.

Lees ook:

De renteverlaging door de Europese Centrale Bank kan desastreus uitpakken voor de pensioenfondsen. De kans dat zij hun beloften niet kunnen nakomen, is flink gestegen.

De renteverlaging van de ECB is onnodig, vergroot de kans op zeepbellen en brengt pensioenen in gevaar, schrijft chef Economie Xander van Uffelen in het Commentaar van de Volkskrant.

Staatssecretaris Wiebes

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes zegt geen mening te hebben over het besluit van de ECB. 'Inhoudelijk hoor ik het niet te becommentariëren, maar is het voldoende als ik boos kijk?', reageerde hij vrijdag. 'We vragen ons natuurlijk af of het werkt en welke invloed het heeft op onze spaarpotten en pensioenen.'

Wiebes erkent dat er negatieve kanten aan het besluit zitten. 'De invloed moet negatief zijn, dat is duidelijk. Het drukt het rendement. En dat is het nadeel van het beleid. Het is aan de ECB om dat af te wegen,' aldus de staatssecretaris. 'De ECB is onafhankelijk en dat is ook goed. Want er zijn ook dingen die de ECB moet doen die wij ook goed vinden en die niet altijd populair zijn. Daar hebben we ook veel aan. Dus we moeten de onafhankelijkheid niet doorbreken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.