'Fokker leed al in 1987 aan de doodskoorts'

Fokker was in 1987 eigenlijk al failliet, ver vóór zijn officiële faillissement in maart vorig jaar. Willem Okkerse heeft het jaren geleden al berekend: 'Ten tijde van het faillissement had het de rigor mortis al lang bereikt.' In 1987 zat Fokker al ver onder de 'faillietlijn'....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Door de regels van de wiskunde los te laten op de managementstijl denkt de econometrist te kunnen voorspellen of een bedrijf failliet gaat en wanneer. Uit het jaarverslag destilleert Okkerse de verspilling binnen een onderneming. 'Een onderneming die veel verspilt, gaat failliet', is zijn stelling.

Okkerses verspillingsratio is samengesteld uit verschillende bestaande ratio's; die van de efficiency, van de effectiviteit en van de rentabiliteit. De rekenregel die Okkerse gebruikt bij zijn voorspellingen, de Okkerse-score (OK-score), baseert hij op de verspillingsratio van een bedrijf in het verleden.

Multihouse bijvoorbeeld, het Goudse automatiseringsbedrijf dat onlangs ternauwernood van de ondergang werd gered, had al sinds 1992 een negatieve OK-score, het had 'koorts'. Textielgroep Twenthe daarentegen lijkt de weg naar boven weer gevonden te hebben, al zit het nog wel onder de OK-score.

Op zijn lijstje staan ook kerngezonde bedrijven. Neem Heineken, een triple A volgens de modellen van Okkerse. Ook BolsWessanen is gezond. Philips daarentegen dook al in 1990 onder de faillietlijn en Okkerse snapt niet dat de koers van dit in zijn ogen ten dode opgeschreven beursfonds maar blijft stijgen.

Okkerse is niet de enige die met rekenmodellen faillissementen probeert te voorspellen. 'Het gaat er echter om zo correct mogelijk te voorspellen', zegt de econometrist die binnen anderhalf jaar de onderzoeksresultaten van zijn voorgangers Bilderbeek en de Amerikaan Altman hoopt te evenaren. In 1999 wil hij aan de Universiteit van Amsterdam op zijn OK-score promoveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.