'Euro-zone moet zich aanpassen aan Engeland'

De Britse economische structuur wijkt steeds sterker af van die op het Europese vasteland, waardoor het voor Groot-Brittannië moeilijker wordt om aan de euro deel te nemen....

George sprak dinsdagavond tijdens een rede voor de Kamer van Koophandel in Leeds dan ook zijn twijfels uit of Groot-Brittannië op korte termijn zal kunnen voldoen aan de criteria die de regering Blair heeft vastgesteld voor deelname aan de euro. Hij zei dat alleen structurele hervormingen in de eurozone kunnen leiden tot een meer gelijksoortige economische ontwikkeling van het continent met die in Groot-Brittannië.

De baas van de Bank of England liet er geen misverstand over bestaan dat hij blij was dat Groot-Brittannië begin vorig jaar heeft afgezien van deelname aan de euro. Volgens hem had de introductie van de euro in Groot-Brittannië geleid tot een 'spectaculair hogere inflatie'. Dit was een slechte zaak geweest voor de economische stabiliteit. Op dit moment is de rente in Groot-Brittannië 6 procent, in de eurozone is de rente slechts 3,5 procent.

Het is de tweede keer dat George zich sceptisch uitlaat over de euro. In december liet George weten dat de City van Londen sinds de lancering van de euro 'bloeit als nooit tevoren'.

Business for Sterling, een lobbygroep die fel tegen de invoering van de euro is, toonde zich gisteren ook blij met de woorden van George. 'Het betekent dat de regering Blair zich nog terughoudender over dit onderwerp zal moeten opstellen. Duidelijk is dat op het Europese continent belangrijke herstructureringen moeten plaatsvinden voordat Groot-Brittannië deelname kan overwegen', zegt een woordvoerder.

De Britse regering wil de discussie over de deelname pas na de verkiezingen van 2001 heropenen. Blair beloofde een referendum over dit hangijzer te houden. Op dit moment is een grote meerderheid van de Britten tegen de komst van de euro. Alleen de Britse industrie, die veel last heeft van het dure pond, is grotendeels voor de euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.