'Bush laat opvolger achter met recordtekort'

Het Witte Huis voorspelt dat de regering Bush in 2009 een begrotingstekort van 482 miljard dollar (306 miljard euro) zal achterlaten voor zijn opvolger.

En het kan nog erger worden: in het tekort zijn niet alle kosten van de militaire operaties in Irak en Afghanistan meegerekend, net zomin als de 50 miljard van een pakket dat de huidige economie moet stimuleren, en de mogelijk tegenvallende belastinginkomsten omdat het inkomen van particulieren en de winst van bedrijven dit jaar minder zullen zijn. Ook eventuele extra kosten als gevolg van de ingestorte huizenmarkt zijn in het genoemde tekort niet doorberekend.

Het magere budget, een diepterecord sinds het tekort van 413 miljard dollar in 2004, versmalt de mogelijkheden voor de nieuwe president.

Presidentskandidaat John McCain zei dat het rapport ‘duidelijk maakte hoe slecht de fiscale conditie van onze regering is’ en dat ‘er een einde moet komen aan het hoge uitgavenpatroon’.

Ook Barack Obama liet bij monde van een woordvoerder weten dat het hoge uitgavenpatroon moet worden teruggebracht en dat de mazen in het net van het belastingsysteem voor grote bedrijven moeten worden gedicht. Obama wil ook dat belastingvoordelen voor de rijkste Amerikanen moeten worden teruggedraaid, ‘terwijl we gezondheidszorg betaalbaar maken en de belastingen voor de middenklasse verlichten’.

Het begrotingsjaar 2009 begint over twee maanden. Over 2008 zou het tekort op 389 miljard dollar uitkomen.

In percentages is het tekort van 482 miljard overigens geen record. Met 3,3 procent van de totale Amerikaanse economie blijft het ruim boven de cijfers sinds 2004, maar in de jaren tachtig en negentig lagen de percentages veel hoger; in 1983 was het tekort 6 procent van de economie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.