Palestijnse kinderen in een arm gedeelte van Beit Lahia in het noorden van de Gazastrook
Palestijnse kinderen in een arm gedeelte van Beit Lahia in het noorden van de Gazastrook © AFP

'62 rijken bezitten evenveel als 3,5 miljard armen'

62 rijken bezitten gezamenlijk evenveel als de armste helft van de wereldbevolking, 3,6 miljard mensen. Dat staat in een rapport van Oxfam, een internationale organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Vijf jaar geleden bezaten volgens Oxfam nog 388 mensen evenveel als de armste helft.

Het rapport komt aan de vooravond van het jaarlijkse World Economic Forum in Davos. In deze Zwitserse plaats vergadert komende week de internationale economische en politieke elite.

Het vermogen van de armste helft van de mensen is de afgelopen vijf jaar alleen maar afgenomen. De daling van dat vermogen bedroeg liefst 41 procent, ofwel drie biljoen dollar. Ondertussen steeg het vermogen van de 62 rijkste mensen op aarde in die periode met meer dan 500 miljard dollar tot 1.760 miljard dollar, ofwel 1,6 biljoen euro, aldus de berekeningen van Oxfam.

'De grote winnaars in de wereldeconomie zijn degenen aan de top', aldus het rapport. 'Ons economisch systeem is heel erg scheefgetrokken in hun voordeel. Verre van het naar beneden druppelen, worden inkomen en welvaart juist in een alarmerend tempo naar boven gezogen.'

Oxfam hoopt dat de regeringsleiders de politieke moed tonen om onder meer een einde te maken aan de kwalijke rol van belastingparadijzen. Naar schatting 7,600 biljoen dollar aan privévermogens is bij deze paradijzen ondergebracht.