Micks mango's met choco-rotsen
©

Micks mango's met choco-rotsen

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Mangomousse met choco-schotsen, een nagerecht voor 4 personen.

'Natuurlijk heb ik geproefd, koken zonder proeven is als Minnelotte zonder zee, als een kip zonder ei, als Lori zonder Mick...'

'Mam? Maham! Mag ik 'm nou weer terug? Ik wil kijken wat ik het spannendste recept vind en dan ga ik dat voor jullie maken!'

Dat is een mooi compliment van mijn 10-jarige dochter aan Marloes Morshuis, de schrijfster van het boek Koken voor de keizer (Uitgeverij Palmslag). Dit kinderboek verhaalt over de 11-jarige Mick die op het eiland Minnelotte zeven dagen moet koken voor de gemene keizer. Dat is spannend, want de keizer lust eigenlijk niets en als Mick iets maakt wat hem niet zint, wordt hij in de zee gegooid. En in de zee zwemmen haaien. En dan weet je het wel.

Ingrediënten

100 g witte chocolade

60 ml crème fraîche

1 grote of 2 kleinere rijpe mango's (300 g vruchtvlees)

1 eetl. limoensap

125 ml slagroom

1 eetl. poedersuiker

75 g pure chocolade

Achter in het spannende boek staan de recepten die Mick gebruikt. 'Mick heeft op Minnelotte geen blikjes, pasta, elektriciteit of winkels waar je alles kunt kopen. Jij kunt kiezen of je de recepten op de Mickmanier maakt, of wat makkelijker', meldt het receptendeel. Dat vond mijn dochter een strak plan. Met de mixer ging dat eerste recept prima.

Breek de witte chocolade in stukjes en doe ze met de crème fraîche in een kom of een kleine pan. Hang de kom of pan in een grotere pan waar heet water inzit: de kleine pan mag de bodem van de grotere niet raken. Dit heet au bain marie en het voordeel is dat de chocola wel heet wordt, maar niet kan verbranden. Roer goed tot het mooi is gemengd en laat dan de pan afkoelen op het aanrecht.

Haal het vruchtvlees van de mango's. Dat gaat zo: snijd de mango in tot u de pit voelt en snijd dan de twee helften van de pit af. Snijd de pitloze delen in repen en haal de schil eraf. Snijd van het pit-deel de zijkanten af en verwijder ook de schil van dat vruchtvlees.

Er zijn meerdere manieren om een mango te lijf te gaan, maar ik vind dit de minst kliederige. Pureer de mango en meng het limoensap erdoor. Klop de slagroom met de poedersuiker tot het bijna helemaal stijf is. Roer dan de mango door het witte chocolademengsel en spatel daarna voorzichtig de slagroom erdoor. Verdeel over bakjes en laat het opstijven in de koelkast.

Smelt vervolgens 50 gram pure chocolade au bain marie. Hak de rest in stukjes en roer die op het laatst erdoor. Strijk de chocola op een vel bakpapier uit tot een laag van 2 millimeter. Laat hard worden, breek in stukken en steek in de mangomousse. Dat lustte de keizer wel!

volkskeuken@volkskrant.nl