Volkskeuken

  1. 973 artikelen sinds 21 maart 2013
  2. Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Boerenkoolstamppot deconstructed met draadjesvlees (hoofdgerecht voor 4 personen). De eerste keer dat ik zelf boerenkoolstamppot maakte was in 1991, tijdens het wekelijkse jaarclubeten. Ik stond in een aftands studentenhuis, in een keuken die glom van het vet, te hannesen met twee soeppannen en een elektr

    Boerenkoolstamppot deconstructed met draadjesvlees

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Boerenkoolstamppot deconstructed met draadjesvlees (hoofdgerecht voor 4 personen). De eerste keer dat ik zelf boerenkoolstamppot maakte was in 1991, tijdens het wekelijkse jaarclubeten. Ik stond in een aftands studentenhuis, in een keuken die glom van het vet, te hannesen met twee soeppannen en een elektr …

  3. Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: worteltjespudding met wijnsaus. Nagerecht voor 6-8 personen. 'Dag kok, hebt u ook worteltjespudding?' Je komt wat tegen als je de historische kookboeken in duikt. Dochter Charlotte en ik maken een boek over de kookboekverzameling van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam - de omschrij

    19de-eeuws en oranjegeel

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: worteltjespudding met wijnsaus. Nagerecht voor 6-8 personen. 'Dag kok, hebt u ook worteltjespudding?' Je komt wat tegen als je de historische kookboeken in duikt. Dochter Charlotte en ik maken een boek over de kookboekverzameling van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam - de omschrij …

  4. De nep nasi.

    Nep-nasi goreng

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: nep-nasi goreng. Hoofdgerecht voor 4 personen. Ik heb al jaren hetzelfde pakketje voornemens: 'slank, strak en geweldig worden, geld besparen en de wereld redden'. Dit pakket heeft grote voordelen: ik hoef nooit nieuwe te verzinnen, ze zijn redelijkerwijs uitvoerbaar en in te passen in het dagelijks leven …

  5. Mojo rojo.

    Mojo rojo: pikante paprikasaus

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: mojo rojo, pikante paprikasaus (bijgerecht, genoeg voor 1 potje). Benito is de beroerdste niet. Toen zijn ouders hem en zijn zusjes uitnodigden om de jaarwisseling te vieren op Lanzarote, zei hij onmiddellijk ja. Ik kwam daar onlangs deze hartelijke familie tegen in het Casa Museo Monumento al Campesino, …

  6. Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Amerikaanse pannenkoeken (brunch, ca. 8 stuks) Als tiener was ik verslaafd aan roze koeken en aan het computerspel The Sims. De koeken kocht ik bij Toos, de kantinejuffrouw op school en het spel speelde ik zodra ik thuis was. The Sims was een populair simulatiespel, dat neerkwam op poppenhuisje spelen op

    Amerikaanse pannenkoeken

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Amerikaanse pannenkoeken (brunch, ca. 8 stuks) Als tiener was ik verslaafd aan roze koeken en aan het computerspel The Sims. De koeken kocht ik bij Toos, de kantinejuffrouw op school en het spel speelde ik zodra ik thuis was. The Sims was een populair simulatiespel, dat neerkwam op poppenhuisje spelen op …

  7. Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: kruidkoek (tussendoortje, ca. 16-20 plakken) Lebkuchen! Ik had er de afgelopen kersttijd helemaal niet aan gedacht, tot ik een pakje traditionele Nürnberger Oblaten-Lebkuchen kreeg. Dat bracht me weer terug naar de eerste Kerst bij mijn ex-schoonouders in Düsseldorf, een kwarteeuw geleden, toen bij de boo

    Lebkuchen-achtige kruidkoek

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: kruidkoek (tussendoortje, ca. 16-20 plakken) Lebkuchen! Ik had er de afgelopen kersttijd helemaal niet aan gedacht, tot ik een pakje traditionele Nürnberger Oblaten-Lebkuchen kreeg. Dat bracht me weer terug naar de eerste Kerst bij mijn ex-schoonouders in Düsseldorf, een kwarteeuw geleden, toen bij de boo …

  8. Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Geroosterde wintergroenten met romesco (hoofdgerecht voor 6 personen). Oregano in de pasta, dille bij de zalm en tijm bij geitenkaas: heerlijk hoor, maar soms wil je iets anders. Yotam Ottolenghi liet ons kennismaken met de smaken uit het Midden-Oosten, maar ook Europa biedt volop culinaire inspiratie. Ne

    Geroosterde wintergroenten met romesco

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Geroosterde wintergroenten met romesco (hoofdgerecht voor 6 personen). Oregano in de pasta, dille bij de zalm en tijm bij geitenkaas: heerlijk hoor, maar soms wil je iets anders. Yotam Ottolenghi liet ons kennismaken met de smaken uit het Midden-Oosten, maar ook Europa biedt volop culinaire inspiratie. Ne …

  9. Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Thaise warme kipsalade met munt (hoofdgerecht voor 4 personen). Wervelende gember, citroengras, sjalot en ui, zacht bijtend zuur limoensap, vlammende chili's, groen smakende koriander en anijzige basilicum, troostend zoete kokosmelk en hijgende vissaus; de Thaise keuken is een duizelingwekkende rit in de

    Thaise warme kipsalade met munt

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Thaise warme kipsalade met munt (hoofdgerecht voor 4 personen). Wervelende gember, citroengras, sjalot en ui, zacht bijtend zuur limoensap, vlammende chili's, groen smakende koriander en anijzige basilicum, troostend zoete kokosmelk en hijgende vissaus; de Thaise keuken is een duizelingwekkende rit in de …

  10. Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Ouderwetse bruinebonensoep (hoofdgerecht, 4-8 personen) Tijdens deze eerste, moeizame dagen van het nieuwe jaar is niets zo lekker als in je nest blijven liggen. Toch slaap ik slecht, moet ik bekennen. Want hoe moet het met ons vleeseters verder, in 2018? Is er nog een splintertje ruimte, op links of rech

    Ouderwetse bruinebonensoep

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Ouderwetse bruinebonensoep (hoofdgerecht, 4-8 personen) Tijdens deze eerste, moeizame dagen van het nieuwe jaar is niets zo lekker als in je nest blijven liggen. Toch slaap ik slecht, moet ik bekennen. Want hoe moet het met ons vleeseters verder, in 2018? Is er nog een splintertje ruimte, op links of rech …

  11. Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Vega-koolrolletjes met zelfgemaakte nepkaas (hoofdgerecht voor 4 personen). Gelukkig nieuwjaar Volkskeukenlezers! Heeft u nog goede voornemens? Ik wel: ik wil geld besparen, de wereld redden en slank en sterk worden. Daarvoor hoef ik niet veel te doen: het is vooral minder kopen en verbruiken. En sporten,

    Vega-koolrolletjes met zelfgemaakte nepkaas

    Koken & Eten

    Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Vega-koolrolletjes met zelfgemaakte nepkaas (hoofdgerecht voor 4 personen). Gelukkig nieuwjaar Volkskeukenlezers! Heeft u nog goede voornemens? Ik wel: ik wil geld besparen, de wereld redden en slank en sterk worden. Daarvoor hoef ik niet veel te doen: het is vooral minder kopen en verbruiken. En sporten, …