Rein van den Broek
Rein van den Broek © YouTube

Tour de France-componist Rein van den Broek overleden

Rein van den Broek (1945-2015)

Afgelopen zondag is componist en trompettist Rein van den Broek overleden. Onder wielerliefhebbers heeft hij een grote bekendheid verworven als trompettist van de begin en eindtune van Radio Tour de France. Daarnaast maakte hij deel uit van verschillende bands zoals Jokers en Ekseption. Hij werd 69 jaar.

Een verslaggever praat er elke keer doorheen. Maar dat is ook de bedoeling. De compositie van Rein van den Broek is juist bedoeld om de spanning in de laatste kilometers van elke Tour de France-etappe te doen toenemen. 'Nog 300 meter. Kittel zit achter Tom Veelers, Degenkolb daarachter. Links het treintje van Sky.....' En dan weer die trompetmuziek.

Het stuk heet Tarantuealla en is een van de bekendste stukken van de Nederlandse radio geworden.

Muzikaal

Afgelopen zondag overleed Rein van den Broek op 69-jarige leeftijd. De trompettist werd nationaal bekend als de componist van de begin- en eindtune van Radio Tour de France, maar hij deed nog veel meer. Hij maakte jarenlang deel uit van het  VARA Dansorkest van Boy Edgar en was hij lid van verschillende bands, zoals de popgroep Ekseption en de  jazzrockgroep Spin. 

Rein van den Broek kwam uit een muzikale familie. Hij werd in Haarlem  geboren als de zoon van de trompettist Rinus van den Broek die speelde bij de Ramblers en The Skymasters. Hij begon zijn carrière bij het fameuze VARA Dansorkest van Boy Edgar. Vervolgens werd hij lid van de groep Jokers (later Incrowd) die eind jaren zestig werd omgedoopt in Ekseption, een groep rond muzikant Rick van der Linden, die veel succes had met de popversies van klassieke stukken als Beethovens Fifth en Bachs Air.

In de jaren zeventig werd Van den Broek eigenaar van café De Jonge Graef Van Buuren in Hilversum. Later maakte hij met Ekseption-collega Rick van der Linden albums met meer klassiek getinte muziek onder de naam Cum Laude. Behalve de finishtune componeerde hij ook de begintune van Radio Tour de France met de naam Trumpet Cross. De compositie was ooit bedoeld als filmmuziek voor een wervingsspotje van het leger. Van den Broeks buurman Herman van der Velden, toen muzieksamensteller bij de NOS, hoorde het en vroeg of hij het mocht meenemen om het als tune voor te stellen.

Rein van den Broek is de vader van Marlayne Sahupala, een zangeres die Nederland in 1999 vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival met het nummer 'One good heart'. Behalve succesvol zangeres is ze een bekend presentatrice van onder meer SBS-programma's als Hart van Nederland, Shownieuws en Afvallers XXL.