Diederik Samsom
Diederik Samsom © ANP

Samsom ontkent uitspraak over kabinetscrisis

PvdA-leider Diederik Samsom ontkent dat hij gezegd heeft dat de PvdA uit het kabinet stapt als toch meer dan 35 miljard kuub gas wordt gewonnen dit jaar. Hij reageert daarmee op een uitspraak van burgemeester Meindert Schollema van het Groningse Pekela.

Volgens Schollema, bij RTV Noord, heeft hij met Samsom telefonisch afgesproken dat hij namens de PvdA-leider mag zeggen: 'Als het meer dan die 35 wordt, dan maakt de PvdA geen deel meer uit van deze regering.'

Maar bij navraag ontkent de PvdA-leider dat. Dit heeft hij naar eigen zeggen tegen de burgemeester gezegd: 'Het gaat niet gebeuren dat er meer dan 35 miljard kuub gas gaat worden gewonnen, want met de motie die gisteren in de Tweede Kamer is aangenomen, is gekozen voor het meest veilige scenario.' In de ogen van Samsom staat dat scenario gelijk aan een gaswinning van maximaal 35 miljard kuub. Het woord kabinetscrisis is volgens Samsom niet gebruikt. Ook is er volgens de PvdA-leider geen sprake van een dreigement dat de PvdA uit de regering stapt als er meer dan 35 miljard Gronings gas in heel 2015 uit de grond wordt gehaald.

Advies van experts

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet gisteren weten dat hij nog geen knoop wil doorhakken over een vermindering van de gaswinning. Hij sluit niet uit dat de productie in Groningen over heel 2015 teruggaat naar 35 miljard kuub, maar het is ook mogelijk dat hij vasthoudt aan de eerder afgesproken 39,4 miljard kuub. Pas in juli neemt Kamp een beslissing, na advies van experts.

Oppositiepartijen zien liefst dat de gaskraan verder dichtgaat en er niet meer 30 miljard kuub gas wordt opgepompt. Samsom liet eerder deze week al weten dat hij het 'ondenkbaar' vond dat er in de tweede helft van dit jaar weer meer dan 35 miljard kuub wordt opgepompt.