Een meetlocatie waar de NAM de bodemdaling door gaswinning kan meten.
Een meetlocatie waar de NAM de bodemdaling door gaswinning kan meten. © ANP

Samsom: gaswinning na juli niet weer omhoog

PvdA-leider Diederik Samsom vindt het 'ondenkbaar' dat de gaswinning in Groningen na 1 juli weer omhooggaat. Hij heeft dat vandaag gezegd tegen RTV Noord.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft besloten de gaswinning de eerste helft van dit jaar te beperken tot 16,5 miljard kuub. Op 1 juli bekijkt hij of deze over het hele jaar kan worden ingeperkt tot 35 miljard kuub, in plaats van de eerder aangekondigde 39,4 miljard kuub.

Volgens Samsom staat de veiligheid van de Groningers voorop. 'Dat betekent dat we nu al meteen zover mogelijk de gaskraan dichtdraaien. En dat betekent natuurlijk om dezelfde reden dat het ondenkbaar is dat die na 1 juli weer omhooggaat.'

Meest veilige scenario

Veiligheid staat voorop. Dat betekent dat we nu al meteen zover mogelijk de gaskraan dichtdraaien. En dat betekent natuurlijk om dezelfde reden dat het ondenkbaar is dat die na 1 juli weer omhooggaat.

Diederik Samsom

Samsom benadrukte dat er moet worden gekozen voor het meest veilige scenario, waarbij er dus zo min mogelijk gas wordt gewonnen. Een precieze grens gaf hij nog niet aan. Het gaat erom 'dat je zo laag mogelijk gaat wat nog nodig is om Nederland van gas te voorzien'. Samsom komt dan uit op ongeveer 33 miljard kuub plus nog 2 miljard reserve.

De Tweede Kamer debatteert morgen met Kamp over de gaswinning in Groningen. GroenLinks ziet dankzij de uitlatingen van Samsom een Kamermeerderheid ontstaan voor het verminderen van de gaswinning dit jaar tot 35 miljard kuub. Kamerlid Liesbeth van Tongeren hoopt dat het daardoor morgen lukt de 'gewraakte 39,4 miljard kuub definitief van tafel te halen'.