Code oranje voor extreem weer na historisch tropische dag
© ANP

Code oranje voor extreem weer na historisch tropische dag

Het KNMI geeft vrijdag code oranje voor extreem weer in de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht en Noord-Holland. Het is vandaag de eerste landelijke tropische dag van 2015 en de warmste 5 juni in De Bilt sinds 1901.

Lees ook

Tropische temperaturen of forse hagelstenen, de barbecuefanaticus is niet te remmen. Hans Pieter van Stein Callenfels beschrijft de barbecue-cultus. (+)
Zonneschijn en rosé is een beproefde combinatie. Wijnrecensent Onno Kleyn proefde er zeven.
Mocht rosé niet uw ideale zomerversnapering zijn, dan moet u wellicht een bezoekje brengen aan één van de zeven beste ijssalons in Nederland.
En als u zich afvraagt hoe u deze warme dag in vredesnaam overleeft, dan vindt u hier elf survivaltips.

Het KNMI waarschuwt voor zware onweersbuien, met kans op (zeer) zware windstoten van ongeveer 100 kilometer per uur. Op sommige plekken kunnen de rukwinden 120 kilometer per uur halen. Verder kan er hagel vallen en veel regen.

De eerste zware buien hebben Zeeland bereikt. Op de radarbeelden is te volgen dat ze traag verder het land in trekken. Vanuit België en Frankrijk naderen nog meer buien. De onweersactiviteit is iets afgenomen, maar nog steeds ver boven de grens van code oranje, zo meldt Weerplaza. Nederland zal verspreid over het land de hele avond te maken houden met de forse regen- en onweersbuien. In de nacht neemt de kracht en het aantal buien af. Weerplaza raadt bovendien iedereen aan om bij buitenactiviteiten vanaf de namiddag de weerwaarschuwingen nauwgezet te volgen.  

Historsch heet
Om 15.00 uur werd bij het KNMI in De Bilt de 30 graden bereikt, wat het een tropische dag maakt. De hoogste temperatuur is vrijdag gemeten in het oosten van Noord-Brabant. In Volkel (gemeente Uden) steeg het kwik naar 33,6 graden. In De Bilt werd het 31,5 graden.

In de afgelopen 20 jaar werd slechts twee keer op een vroegere datum de eerste landelijk tropische dag genoteerd. Vorig jaar moesten we daarop wachten tot 18 juli en er zijn ook jaren waarin het helemaal geen 30 graden wordt.

Lokaal zware buien

De warme lucht stroomt vandaag met een zuidelijke wind het land in. Tegelijkertijd nadert vanuit het westen een koufront. Voor het front uit verwacht Weerplaza later vanmiddag boven Noordwest-Frankrijk en West-België de vorming van enkele regen- en onweersbuien. Deze buien trekken daarna naar Nederland en groeien zeer waarschijnlijk uit tot zware onweersbuien die samengaan met hagel en forse windstoten. Na de passage van deze buien begint de temperatuur te dalen. In de late avond en nacht volgt dan het koufront met buiige regen en lokaal nog onweer. De warmte wordt dan overal verdreven.

Mocht u gaan barbecuen, dan raadt Michiel Severin van weerplaza aan om op tijd te beginnen, vanaf 17 uur trekken de buien vanuit het zuidwesten Nederland binnen. In het noordoosten van het land worden de buien pas tegen 21 uur vanavond verwacht.

Weekend met veel zon

Morgenochtend trekken de laatste buien en wolkenvelden via het oosten weg. Vanuit het westen wordt het geleidelijk zonnig bij temperaturen van 17 graden aan zee tot 22 in Limburg. Ook zondag is het vrij zonnig en droog, dan bij 17 tot 21 graden. 

Reddingsbrigade: kijk uit voor onweer

Reddingsbrigade Nederland waarschuwt badgasten en watersporters voor het onweer dat wordt voorspeld. De organisatie adviseert mensen op en rond het water de aanwijzingen van de reddingsbrigade op te volgen als het weer aan het einde van de dag omslaat. 

Volgens de reddingsbrigade is de watertemperatuur nog steeds vrij koud en is er daarom kans op onderkoeling en kramp. Door die verschijnselen kunnen mensen in de problemen komen in het water.

Ouders met kinderen krijgen verder het advies om hun kind een 06-polsbandje om te doen met een telefoonnummer van een van de ouders of begeleiders en goed op de kinderen te letten.

Zware spits

Door het hele land zullen automobilisten zich vrijdag door een zware avondspits moeten worstelen. De VID spreekt van een ongelukkige samenloop van omstandigheden: strandgangers die tijdig huiswaarts gaan om het dreigende onweer te ontlopen en forenzen die net even eerder van kantoor gaan om van de zon te genieten.