De Maakbare Wereld

In De Maakbare Wereld bouwen vier handige knutselaars elke week een apparaat dat het leven veraangenaamt. Met huis- tuin- en keukenspulletjes, en een stap voor stap uitleg.

 1. 80 artikelen sinds 25 oktober 2014
 2. Een stuwraket van SpaceX.

  De man die in zijn eentje een raket lanceerde

  Wetenschap

  Voor de allerlaatste aflevering van de Maakbare Wereld boog het team zich over olympisch Valsspelen. Rolf Hut begint met een raketspeer. Er zijn twee manieren van valsspelen: heimelijk, zodat niemand het doorheeft. Of openlijk, zodat iedereen het ziet, je gediskwalificeerd wordt, maar wel alle journaals haalt. Wat je kiest is een kwestie van korte of lange termijn. Na een sportleven gaan veel tops …

 3. Eindelijk, een brullend zwaard. Cor van Essen zaagt en schuurt en een IJslander spreekt oerkreten in. Soms zie je een nieuw product voorbijkomen dat je al lang zocht. In mijn geval was het een kleine chip vol sensoren die geluid kan afspelen. Ik wilde een zwaard maken dat bij gebruik demonisch klinkende bezweringen kon uitkramen. Ik wist alleen nog niet hoe. Met de chip zag ik opeens mogelijkheden

  Dit zwaard maakt demonisch klinkende bezweringen

  Wetenschap

  Eindelijk, een brullend zwaard. Cor van Essen zaagt en schuurt en een IJslander spreekt oerkreten in. Soms zie je een nieuw product voorbijkomen dat je al lang zocht. In mijn geval was het een kleine chip vol sensoren die geluid kan afspelen. Ik wilde een zwaard maken dat bij gebruik demonisch klinkende bezweringen kon uitkramen. Ik wist alleen nog niet hoe. Met de chip zag ik opeens mogelijkheden …

 4. In Spanje vindt Ernst Arbouw een grafkaars met een foto van de paus. Perfect voor een telefoonoplader! In een winkeltje in Spaans Baskenland vond ik vorige maand een grafkaars met een portretfoto van de paus. Het winkeltje verkocht niet alleen kaarsen met de huidige paus, maar ook met Johannes Paulus II en met de heilige maagd. (Maar dan weer niet met kardinaal Ratzinger. Ik ben geen Vaticaan-watc

  Je smartphone opladen met pauselijke power

  Wetenschap

  In Spanje vindt Ernst Arbouw een grafkaars met een foto van de paus. Perfect voor een telefoonoplader! In een winkeltje in Spaans Baskenland vond ik vorige maand een grafkaars met een portretfoto van de paus. Het winkeltje verkocht niet alleen kaarsen met de huidige paus, maar ook met Johannes Paulus II en met de heilige maagd. (Maar dan weer niet met kardinaal Ratzinger. Ik ben geen Vaticaan-watc …

 5. Hij was er een dag mee bezig, maar op de skatebaan is Rolf Hut de man van het verlichte longboard. Triomfantelijk kijk ik omlaag. De straat, en belangrijker, de lichtjes, schieten onder mij door. Aan de rand van het skatepark staat een groep jongeren, half stoned, apegapend te kijken naar de dertiger op het longboard. Maar vooral naar de lichtshow die de led-strip onder mijn longboard produceert.

  Het effect is ongelofelijk: 'Dude... Sweet!'

  Wetenschap

  Hij was er een dag mee bezig, maar op de skatebaan is Rolf Hut de man van het verlichte longboard. Triomfantelijk kijk ik omlaag. De straat, en belangrijker, de lichtjes, schieten onder mij door. Aan de rand van het skatepark staat een groep jongeren, half stoned, apegapend te kijken naar de dertiger op het longboard. Maar vooral naar de lichtshow die de led-strip onder mijn longboard produceert. …

 6. Als je wekker pootjes heeft, moet je erachteraan. Ans Hekkenberg houdt het twee dagen vol. Ik ben geen ochtendmens. Ik ben positief ingesteld, dus ik zou niet willen zeggen dat ik een hekel aan ochtenden heb. Het is meer dat ik een intense, diepgewortelde liefde heb voor mijn bed. Hoe dan ook, het resultaat is dat ik 's ochtends nadat de wekker is gegaan, vaak nog een half uur in bed lig. Om vervo

  Deze razendsnelle wekker dwingt je het bed te verlaten

  Wetenschap

  Als je wekker pootjes heeft, moet je erachteraan. Ans Hekkenberg houdt het twee dagen vol. Ik ben geen ochtendmens. Ik ben positief ingesteld, dus ik zou niet willen zeggen dat ik een hekel aan ochtenden heb. Het is meer dat ik een intense, diepgewortelde liefde heb voor mijn bed. Hoe dan ook, het resultaat is dat ik 's ochtends nadat de wekker is gegaan, vaak nog een half uur in bed lig. Om vervo …

 7. Cor van Essen is een fan van Wie is de Mol. Hij bedacht er een laserspel voor. Een van onze favoriete tv-program-ma's is Wie is de Mol? Wij genieten van alle spelletjes, het landschap, het verraad en mijn vrouw geniet van Art Rooijakkers. De beste opdrachten vind ik die met lasers. Zoals toen lang geleden de kandidaten een laserstraal door een grot moesten leiden met spiegels; het mislukte. Ik wee

  Net als in Wie is de Mol?

  Wetenschap

  Cor van Essen is een fan van Wie is de Mol. Hij bedacht er een laserspel voor. Een van onze favoriete tv-program-ma's is Wie is de Mol? Wij genieten van alle spelletjes, het landschap, het verraad en mijn vrouw geniet van Art Rooijakkers. De beste opdrachten vind ik die met lasers. Zoals toen lang geleden de kandidaten een laserstraal door een grot moesten leiden met spiegels; het mislukte. Ik wee …

 8. Koffie op een houtvuurtje: het kan, maar de houtgaskampeerbrander van Ernst Arbouw werkt beter. Illustratie Joseph Jessen De meeste mensen baseren hun zelfrespect op een of ander gebrek aan comfort. W.F. Hermans heeft het gezegd en dus is het waar. Hermans legt de woorden in de mond van Arne Jordal, een van de personages in Nooit meer slapen. Voor wie het boek niet kent (schaam je!): het verhaal i

  Koffie maken op je zelfgemaakte houtgaskampeerbrander

  Wetenschap

  Koffie op een houtvuurtje: het kan, maar de houtgaskampeerbrander van Ernst Arbouw werkt beter. Illustratie Joseph Jessen De meeste mensen baseren hun zelfrespect op een of ander gebrek aan comfort. W.F. Hermans heeft het gezegd en dus is het waar. Hermans legt de woorden in de mond van Arne Jordal, een van de personages in Nooit meer slapen. Voor wie het boek niet kent (schaam je!): het verhaal i …

 9. Het is omslachtig, maar Rolf Hut kan nu met een drukknop tegelijk werken én muziek opslaan. Halverwege het schrijven van een wetenschappelijk artikel denk ik opeens: 'Wow, dat is lekkere muziek.' Ik klik naar Spotify, kijk welk nummer er speelt, voeg het toe aan 'mijn muziek', zoek nog even op wat deze band verder heeft gemaakt en opeens ben ik een half uur verder. Maar zonder muziek werken is ook

  Sla met één druk op de knop je favoriete muziek op

  Wetenschap

  Het is omslachtig, maar Rolf Hut kan nu met een drukknop tegelijk werken én muziek opslaan. Halverwege het schrijven van een wetenschappelijk artikel denk ik opeens: 'Wow, dat is lekkere muziek.' Ik klik naar Spotify, kijk welk nummer er speelt, voeg het toe aan 'mijn muziek', zoek nog even op wat deze band verder heeft gemaakt en opeens ben ik een half uur verder. Maar zonder muziek werken is ook …

 10. De opdrachten stromen binnen als Ans Hekkenberg oppert om een kistje te maken dat van binnenuit in een tijdslot valt. Handig voor gsm's, autosleutels en wat niet? 'Hey Ans, wat maak je deze maand voor de Maakbare Wereld?' Ik ben op een feestje, en deze vraag wordt me tegenwoordig regelmatig gesteld. 'Ik wil een kistje maken dat van binnenuit op slot gaat, en een bepaalde tijd dicht blijft. Daar ku

  'Ik verdedig mijn schijnbaar nutteloze uitvinding'

  Wetenschap

  De opdrachten stromen binnen als Ans Hekkenberg oppert om een kistje te maken dat van binnenuit in een tijdslot valt. Handig voor gsm's, autosleutels en wat niet? 'Hey Ans, wat maak je deze maand voor de Maakbare Wereld?' Ik ben op een feestje, en deze vraag wordt me tegenwoordig regelmatig gesteld. 'Ik wil een kistje maken dat van binnenuit op slot gaat, en een bepaalde tijd dicht blijft. Daar ku …

 11. Cor van Essen, gefascineerd door het Harry Potter-universum, maakt een schilderij op Zweinstein na. Sinds ik ooit de allereerste Harry Potter- film heb gezien, droom ik over wat je zelf zou kunnen namaken. Vliegende bezemstelen wordt lastig. Een onzichtbaarheidsmantel lijkt me te ambitieus. Maar wat ook tot de verbeelding spreekt, zijn de bijzondere schilderijen op Zweinstein. De geportretteerden

  Raspberry Pi laat portret reageren op de omgeving

  Wetenschap

  Cor van Essen, gefascineerd door het Harry Potter-universum, maakt een schilderij op Zweinstein na. Sinds ik ooit de allereerste Harry Potter- film heb gezien, droom ik over wat je zelf zou kunnen namaken. Vliegende bezemstelen wordt lastig. Een onzichtbaarheidsmantel lijkt me te ambitieus. Maar wat ook tot de verbeelding spreekt, zijn de bijzondere schilderijen op Zweinstein. De geportretteerden …