Ouderen zoeken verkoeling tegen de hitte.
Ouderen zoeken verkoeling tegen de hitte. © Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Betuttel ouderen toch niet zo!

De brieven van woensdag 1 juli

De ingezonden brieven van woensdag 1 juli.

Betuttel ouderen toch niet zo!

Ja, het wordt warm. Ja, wat tips kunnen geen kwaad. Ja, er zijn kwetsbare groepen. Ja, een beetje appèl op gezond verstand kan best nog een keer.

Maar waarom een sfeer van crisis creëren? Het Nationaal Hitteplan van 2007 is maar liefst veertig pagina's dik en spreekt zo'n twintig organisaties aan.

Het staat vooral voor ouderen vol met zulke voor de hand liggende suggesties dat het betuttelingsgehalte de verwachte temperatuur vele malen overstijgt. 'Ouderen moeten luchtige, lichtgekleurde kleding (liefst van katoen, linnen of andere natuurlijk vezels) dragen' en let wel: 'Bij het naar buiten gaan het hoofd bedekken met een zonnehoed of pet.'

Vooral ook insmeren met zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor; de slaapkamer goed ventileren (pas op voor tocht), voetbadjes nemen en uiteraard alcohol vermijden. Et cetera et cetera..

Ik behoor inmiddels ook tot de categorie ouderen en geef toe dat ik daarom voor al die goedbedoelde betutteling nog gevoeliger ben geworden dan een door de zon verbrande nek. Maar we zijn toch geen imbecielen? We hebben in ons leven meer hittegolven meegemaakt dat de samenstellers van dit soort open deuren kunnen bevroeden. En waarom zou een groot deel van die doelgroep plekken als Malaga, Algarve,  Miami en zelfs Australië opzoeken als ze niet weten hoe met een paar dagen warm weer om te gaan.

Het wordt zomer. Have fun!

Ad Borsboom, Nijmegen

Golfende pensionado's

Waarom toch altijd van die rolbevestigende foto's bij artikelen over ouderen en pensioenen? Bij het artikel over de lage dekkingsgraad van pensioenfondsen ('Meeste pensioenfondsen onder water' (+), Economie 30 juni) zien we gepensioneerden die weer eens aan het jeu de boulen zijn. Op veel andere foto's zijn ze aan het golfen of zitten ze aan het strand. Veel gepensioneerden besteden hun tijd op een heel andere manier.

Laat bij dergelijke artikelen eens een foto zien van iemand die het druk heeft met vrijwilligerswerk, zorgtaken, betaald werk, de maatschappij draaiend houden door op kleinkinderen te passen of andere nuttige en leuke werkzaamheden.

Ik ken ze genoeg, tevreden ouderen die het razend druk hebben. Kort geleden wilde ik bij een 94-jarige oud-collega op bezoek. 'Dat is leuk, laten we afspreken over drie weken want ik heb het erg druk met mijn activiteiten voor de kerk', was het antwoord. Indien gewenst kan ik weleens een foto sturen van een andere oud-collega die naar Mongolië werd uitgezonden om te adviseren bij het oprichten van een verzekeringsmaatschappij.

Kijk, dat bedoel ik nou.

Noud Bijvoet, Laren NH

Nederlands' Florida

Dat Jesse Frederik een journalist is die graag zijn lezers prikkelt, weten we al sinds zijn goed ontvangen boek Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers. Maar wanneer hij Limburg en Florida op één lijn plaatst met Griekenland en deze regio's afschildert als niet-competitieve, hulpbehoevende regio's (O&D, 30 juni), kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat Frederiks wens om een eigenzinnig, tegendraads geluid te laten horen soms sterker is dan de wil om zijn lezer goed te informeren.

Raoul Syrier, Amsterdam

Wat zegt Kim?

Is het niet opvallend dat op iedere foto van de Noord-Koreaanse leider militairen met een opschrijfboekje achter hem aan lopen (Ten eerste, 29 juni (+))?

Ik vraag mij iedere keer weer af wat ze dan allemaal opschrijven.

Vidak Conings, Delft

Het kan, want het mag?

Zolang het niet verboden is, doen we het. Dat is de visie van Aegon op maatschappelijk verantwoord ondernemen volgens het hoofd verantwoord beleggen Harald Walkate (O&D, 30 juni). Hij reageert op het onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer (PAX, Amnesty International, Oxfam Novib, FNV, Milieudefensie en Dierenbescherming) naar investeringen van verzekeraars in wapenbedrijven die leveren aan dictaturen en corrupte landen, zoals Saoedi-Arabië. Aegon belegt 805 miljoen in bedrijven die actief zijn in controversiële wapenhandel. Niets mis mee, volgens Walkate: de overheid heeft immers bepaald dat wapenhandel met Saoedi-Arabië legaal is. Beleggers zoals Aegon spelen 'geen enkele rol' bij het bepalen welk regime bedrijven wel of niet van gevechtsheli's en tanks voorzien.

Als we uitsluitend op overheden en 'de wet' konden vertrouwen om mensenrechtenschendingen, oorlogsgeweld en onherstelbare schade aan het milieu te voorkomen, was Walkates functie onnodig. Maar maatschappelijk verantwoord ondernemen bestaat juist omdat de wet niet ver genoeg gaat. Dat vraagt van investeerders als Aegon om zelf te bepalen in hoeverre zij hun invloed willen gebruiken en middelen willen inzetten voor een betere wereld. Om eigen afwegingen te maken en niet blind te varen op regelgeving van de overheid. Zeker van een hoofd verantwoord beleggen mag een dergelijke houding toch als vanzelfsprekend worden verondersteld.

Suzanne Oosterwijk, Eerlijke Verzekeringswijzer, Utrecht

Zonnesteek

De burgemeesters van Wassenaar, Noordwijk, Katwijk en Zandvoort met blote voeten in het zand (Ten eerste, 30 juni). Ze protesteren tegen plannen voor een windpark in zee met honderden windmolens, 'formaat Euromast', voor hun stranden en vrezen desastreuze gevolgen voor het toerisme. Zij hadden beter een zonnehoed op kunnen zetten. Volgens mij hebben zij last van een zonnesteek. Iedereen wil duurzame energie. Een bushalte dicht bij zijn huis, maar niet voor zijn deur. Dus dan maar de windmolens richting 'IJmuiden Ver', alsof daar geen mensen wonen. Zet er 'Ver' achter en 'Wassenaar Ver' is ver weg genoeg voor deze windmolens. Ik had van deze burgemeesters deze kortzichtigheid niet verwacht.

Dick Groeneveld, Velsen-Zuid

Volg en lees meer over:

Reacties (8)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Marian Metselaar -
  Hartelijke groet van een golfende en zeilende oma, die wmoraadswerk doet, op het kleinkind past, de hond uitlaat en nog eens vaak vergeet bij een potje golf factor 90 op te smeren. We kennen de gevolgen van een hittegolf omdat we die al vele keren meegemaakt hebben. Dus eens met Ad, niet mekkeren
 • gezond verstand -
  @Ad Borsboom Ja als je vooral naar het tv programma Max kijkt,nou dan zie je praktisch alleen maar ouderen met grote campers en mensen die een vakantie huis willen kopen.Daar komt het idiote idee vandaan dat de ouderen allemaal flink in de slappe was zitten.Als ik om mij heen kijkt zie ik dat bij negen van de tien dat zwitserlevengevoel niet opgaat.
 • aga1 -
  Geweldige brief Ad Borsboom! Ook ik (79) erger mij al jaren aan de belachelijke betutteling van zgn. ouderen. Als vrijwilliger bij een toeristische bezienswaardigheid zie ik dagelijks om mij heen hoe deze zgn.'niet-meer-zelfstandig-kunnende-denken bejaarden' zich verdienstelijk maken en met hard werken een bijzondere bijdrage leveren aan de maatschappij en dat alles zonder er zelf financieel beter van te worden. Ervaring en kennis worden volop benut, zelfs nog van 90-plussers. Verzuim is nauwelijks aan de orde. Je kunt altijd op ze rekenen. Vergeet eens een keer dat denigrerende toontje!
 • Margot Kam -
  Tuky de Winter Oude mensen met rollator of scooter op wielen etc. Inderdaad nooit actieve, gezonde ouderen die zich nuttig maken in de maatschappij. Daarbij denk ik zomaar dat met name ouderen donders goed weten hoe zich te gedragen bij extreme warmte. Oud betekent niet achterlijk! en je met een scootmobiel of rollator moeten verplaatsen ook niet
 • Daandorpsplein -
  Eigenlijk heb ik geen tijd om te reageren, als 67 jarige is mijn agenda nog steeds goed gevuld. Vroeger..., toen een barcode nog normen en waarden in de kroeg waren, was het ook wel eens warm. In die tijd, dat er nog mobieltjes met draaischijven waren, hadden we geen tijd om te zeuren over warmte. We namen het leven zoals het kwam en wisten donders goed dat zeuren op internet een mens niet gelukkiger maakt. En nu weer frisch en vrolijk aan de slag, zonder al die schermpjes en sociaal media gedoe.
 • wouterfr -
  Sorry hoor maar als je ouder bent ga je niet meer een dag in de broeiende hitte zitten om een huid als crêpepapier te riskeren. Voor diegenen die dat echt willen en aan hete buitenlandse stranden willen bakken is geen kruid tegen gewassen en daar helpt ook geen hitteplan van 40 pagina,s voor. Ze moeten het vooral niet laten!
 • Lona7 -
  Ad Borsboom: fijn dat je dit hebt gezegd. Ik ken meer mensen die zich wild ergeren aan die belachelijke betutteling.
 • Tuky de Winter -
  De brief van Ad Borsboom is mij uit het hart gegrepen. De rolbevestigende foto's hinderen mij al jaren. Artikelen over de zgn. 'Baby-boomers' waarbij foto's worden afgebeeld van fietsende mensen in rode jekkers die veelal de leeftijd van de boomer allang zijn overstegen. Oude mensen met rollator of scooter op wielen etc. Inderdaad nooit actieve, gezonde ouderen die zich nuttig maken in de maatschappij. Daarbij denk ik zomaar dat met name ouderen donders goed weten hoe zich te gedragen bij extreme warmte. Oud betekent niet achterlijk!