Militairen op Guantánamo Bay kijken naar de beëdiging van Obama als 44ste president van de VS, op 20 januari 2009. De eerste toezegging die Obama deed na zijn aantreden was het sluiten van de omstreden gevangenis op deze Amerikaanse marinebasis op Cuba.
Militairen op Guantánamo Bay kijken naar de beëdiging van Obama als 44ste president van de VS, op 20 januari 2009. De eerste toezegging die Obama deed na zijn aantreden was het sluiten van de omstreden gevangenis op deze Amerikaanse marinebasis op Cuba. © EPA

Obama ruimt alvast zijn zolder op

Presidentiële nalatenschap

Een klimaatakkoord met China, amnestie voor illegalen en nu de toenadering tot Cuba: wat heeft Obama nog meer af te vinken op zijn lijstje voordat hij uit het Witte Huis vertrekt?

Na de Congresverkiezingen van vorige maand leek Obama aangeschoten wild. Sterker nog, volgens de Republikeinen lag hij zelfs al bij de poelier. De laatste twee jaar zou hij niets meer voor elkaar krijgen, nadat de Democraten ook de meerderheid in de Senaat hadden verloren. Maar met het verrassende besluit de banden met Cuba te herstellen, bewijst Obama nog eens dat hij niet van plan is zijn tweede ambtstermijn als lame duck te beëindigen.