Een duurzame leasebroek staat je dubbel goed

Product

Lease a Jeans van Mud Jeans

Prijs

20 + 12x5 = 80 euro

Verkrijgbaar

mudjeans.eu, kledingwinkels

Oordeel

vijf sterren

Jaarlijks verdwijnt in Nederland 135 miljoen kilo katoen in de verbrandingsoven. Dat kan minder.

Ik draag een leasebroek terwijl ik dit schrijf. Dat is best een gek idee, want deze nieuwe broek is niet van mij, maar blijft eigendom van het Nederlandse merk Mud Jeans. Hun 'Lease a Jeans'-concept houdt in dat ik de broek voor een jaar mag dragen in ruil voor 20 euro contractkosten en een leasebedrag van 5 euro per maand. Als ik de broek na een jaar weer inlever bij de winkel, heeft de broek me dus 80 euro gekost. Deze financiƫle constructie zou bijdragen aan de milieuvriendelijkheid van de broek. Laten we dat eens ontrafelen.

De broeken worden zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Daarvoor heeft Mud Jeans een aantal duurzaamheidslabels (Max Havelaar, GOTS, BSCI, SA8000) gekregen. Maar er zijn wel meer merken die dat hebben. Met het leaseconcept wil Mud Jeans iets toevoegen. Het moet duurzame kleding voor iedereen betaalbaar maken. De broek leasen is goedkoper dan de aanschafprijs van 100 euro.

De reden voor het prijsverschil is simpel: Mud Jeans wil de stof terug. Hier valt een wereld te winnen: jaarlijks verdwijnt in Nederland 135 miljoen kilo katoen in de verbrandingsoven, blijkt uit een in september verschenen rapport van de Club van Rome. Zonde, vindt Bert van Son van Mud Jeans. Hij wil de stof hergebruiken voor tassen en kleding. Daarom lanceert hij vandaag 'Lease a Flease', een huurconstructie voor truien uit gerecyclede spijkerstof. Ook wordt nu al tot 30 procent gerecyclede spijkerstof toegevoegd aan de broeken op de productielocaties in Turkije en Italiƫ. Daardoor zijn minder schaarse grondstoffen nodig, die bij reguliere broeken soms tot 64 duizend kilometer reizen voor ze een broek worden.

Bijkomend voordeel: de reparatiekosten zijn voor rekening van de 'leasemaatschappij'. Na een jaar krijg ik voor 7,5 euro 'switchkosten' een nieuwe. Maar daar zit ook de pijn: een jaar is kort. Nederlanders dragen hun broeken gemiddeld een tot drie jaar. Een Mud Jeans loopt dus het risico te snel te worden gerecycled. 'Dat is niet zo', zegt Van Son. 'Broeken die we na een jaar terugkrijgen, gaan niet meteen in de versnipperaar. Waar mogelijk worden ze doorverkocht met korting of we maken er een ander product van.'

En wat als ik na een jaar geen afstand kan doen van de broek? Dan kan ik voor 20 euro extra de broek voor onbepaalde tijd houden. Maar ook dan ben ik niet van Mud Jeans af. Bij inlevering van de (afgedragen) broek wacht mij na een aantal jaren alsnog 20 euro korting op een volgend Mud Jeanskledingstuk. En zo is 'Lease a Jeans' in meerdere opzichten een duurzame overeenkomst.