Teruglezen - Franse politie zoekt in bos naar daders

Lees hieronder het liveblog terug dat in de avond werd bijgehouden, op de dag na de bloedige aanslag op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo. De politie vervolgde haar klopjacht op de twee hoofdverdachten en breidde haar zoekgebied uit - het bos van Retz, gelegen ten noordoosten van Parijs en qua oppervlakte groter dan de hoofdstad, wordt uitgekamd. Klik hier om het liveblog terug te lezen dat eerder deze dag werd bijhouden over het nieuws rond de aanslag op Charlie Hebdo.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Sluiting liveblog

  Op dit moment lijkt de Franse politie de zoektocht naar de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo tijdelijk op een lager pitje te hebben gezet. Media meldden dat de agenten zich hebben teruggetrokken uit het dorpje Longpont, waar de daders voor het laatst zouden zijn gesignaleerd. Het aangrenzende bos wordt uitgekamd. Gezien de relatieve nieuwsluwte wordt dit liveblog gesloten. Wanneer er ontwikkelingen zijn rond de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, zal er een nieuw liveblog worden opgestart.

 2. 'Verdachte getraind door Al Qaida'

  Eén van de broers die worden verdacht van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, is in 2005 naar Jemen gereisd. Dat heeft de Franse minister van Justitie Christiane Taubira vanavond tegen CNN gezegd.

  Taubira vertelde er niet bij of het om Chérif (32) of Said Kouachi (34) ging. Het korte bericht van CNN vermeldde ook niet wat de verdachte in Jemen heeft gedaan.

  Een ooggetuige van de aanslag heeft eerder tegenover Franse media verklaard dat de broers riepen dat ze 'van Al Qaida in Jemen' waren. Of dat inderdaad zo was, is nog niet bekend. Said zou getraind zijn door de terreurorganisatie op het Arabisch Schiereiland (AQAS) in Jemen. Dat stellen althans bronnen rond het onderzoek tegenover persbureau Reuters. Van officiële zijde is niets bevestigd.

  Ook zouden de broers op de Amerikaanse lijst van terreurverdachten staan, meldde CNN. Een vliegtuig naar de Verenigde Staten zouden ze niet zijn in gekomen. Volgens onbevestigde berichten hebben één of beide broers ook in Syrië gevochten.

 3. Auteur stopt met promotie omstreden boek

  De Franse schrijver Michel Houellebecq stopt met de promotie van zijn omstreden boek Soumission. In zijn boek schrijft Houellebecq over een Frankrijk dat een islamtische regering heeft. Volgens France TV is Houellebecq 'zwaar aangedaan' door de dood van zijn vriend Bernard Maris, die gisteren omkwam bij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

 4. The Guardian sponsort Charlie Hebdo

  De Britse krant The Guardian schenkt een bedrag van 100 duizend pond (128 duizend euro) aan Charlie Hebdo, om het wekelijkse satirische blad te stimuleren door te gaan met haar journalistieke activiteiten. Dat meldt Guardian-hoofdredacteur Alan Rusbridger via Twitter. 'We willen helpen verzekeren dat hun mond niet gesnoerd wordt', twitterde Rusbridger.

  Eerder vandaag maakte onder meer Google bekend Charlie Hebdo met een geldbedrag te gaan steunen.

 5. 'Politie breekt zoektocht Longpont af'

  Diverse buitenlandse media melden dat de Franse politie zich terugtrekt uit Longpont, het Franse dorpje ten noordoosten van Parijs waar mensen eerder vandaag zeiden de twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo te hebben gezien.

  Of er iets is gevonden is onduidelijk, meldde de Franse krant Le Figaro. Tot halverwege vanavond waren er tientallen agenten aanwezig in het dorp. Wel heeft de brandweer zich gemeld bij de troepen rondom het bos bij het dorp, aldus Le Parisien. Die kan assisteren als er een confrontatie komt met de schutters.

 6. 'Magazine van de overlevenden'

  De journalisten van Charlie Hebdo hebben de website van hun magazine geüpdatet. Op de site is onder meer extra informatie over het volgende nummer van het weekblad geplaatst, dat op 14 januari zal verschijnen. Het blad noemt 'magazine van de overlevenden' als titel van het nummer. Verder schrijft de redactie dat 'de pen altijd boven barbarisme' staat en vrijheid een universeel recht is.

 7. Bijeenkomst

  Terwijl de Franse politie in het noorden van Frankrijk een gigantisch bos uitkamt met als doel de daders van de aanslag op Charlie Hebdo op te pakken, kwamen duizenden mensen vanavond bijeen op Place de République in Parijs om de slachtoffers van de aanslag te herdenken. Het plein was gisteravond ook al het decor van een spontane bijeenkomst.

 8. Ruim drie miljoen keer #JeSuisCharlie

  De hashtag #JeSuisCharlie is al 3,5 miljoen keer gebruikt op Twitter, meldt de Franse krant Le Figaro.

 9. Van Aartsen

  Ik hoop dat mensen eraan overhouden dat vrijheid van meningsuiting betekent dat niet alleen jij mag zeggen wat je wilt, maar dat ook je buurman moet kunnen zeggen wat hij wil.

  Jozias van Aartsen

  De burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, gaf vanavond in zijn stad een toespraak tijdens de demonstratie tegen de aanslag op Charlie Hebdo. Volkskrant-verslaggever Jeroen Visser sprak kort met Van Aartsen.

  Waarom hebben veel gemeenten het initiatief genomen voor de manifestaties?

  ‘Dit is typisch iets voor burgemeesters om aan te voelen: we moeten nu iets doen. Dat had ik gisteravond ook. Iets doen om de verontwaardiging vorm te geven. Vanochtend heb ik Nieuwspoort gevraagd mee te doen, omdat dit in Den Haag het centrum is van de journalistiek, en daarmee de vrije meningsuiting.’

  Was het ook nodig om de negatieve emoties niet de overhand te laten krijgen?
  ‘We spreken over een moordcommando die de redactie van een krant aanvalt. Daarover kunnen we ons niet gedeisd houden. Dat is ook strijdbaar, maar dan op een positieve manier. We mogen trots zijn op de democratie. Ik hoorde dat er mensen waren die nooit komen demonstreren, maar vanavond wel.’

  En nu?
  ‘Ik hoop dat mensen eraan overhouden dat vrijheid van meningsuiting betekent dat niet alleen jij mag zeggen wat je wilt, maar dat ook je buurman moet kunnen zeggen wat hij wil. Het is niet gratis.’

 10. Solidariteit in Rome

  Het normaal witte stadhuis van Rome heeft vanavond de kleuren van de Franse vlag, uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo.