Proeverij Wijn

Zonder een dertig kilometer lange waterpijplijn waren deze heerlijke wijnen er niet

Onno Kleyn drinkt een atypische sauvignon die de neus in zwiert.

Fryer’s Cove Bamboes Bay Blanc Fumé 2015, € 14,25. africanwines.nl

Prijs/kwaliteit 8,5

Het was in 1985 dat een student oenologie het idee had om achter een verlaten fabriekje aan de rotsige Zuid-Afrikaanse westkust wijn te gaan maken. Probleem: er was geen water – de zee telde natuurlijk niet mee. In Doringbaai valt gemiddeld 50 millimeter regen per jaar (bij ons zo’n 800): zoiets als in de Sahara. En dus legde Wynan Hamman na zijn afstuderen een dertig kilo­meter lange waterpijplijn aan, over grond van buren, die een aandeel van de opbrengst kregen. Het water kwam vanachter een dam die hij bouwde op het terrein van weer een andere nieuwe aandeelhouder.

Vandaar dat je nu op de aanlegsteiger bij wat eens een visfabriek was snoekkoekies en curry fish kunt eten met de eigen wijn van Fryer’s Cove. Sauvignon blanc en pinot noir wringt Hamman uit de grond, beide in verschillende varianten. Ik proefde de houtgerijpte Bamboes Bay Blanc Fumé – twaalf maanden in eiken vaten – die de neus in zwiert met brede gebaren. Dat fumé, gerookt, is bijna letterlijk aanwezig; de wijn is vol, rijk en hint naar tropische zaken als passievrucht en jasmijn. Atypische sauvignon, heerlijk.

Fryer's Cove Sauvignon Blanc Fumé
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden