Zomervakantie boeken? Zo berekent u de CO2-uitstoot van uw trip en reist u klimaatbewust

Scherpe tarieven en overvloedige reclame op tv en in de krant wijzen erop dat januari de maand is om de vakantiebestemming voor deze zomer vast te leggen. Daarom kan de toerist vanaf vandaag de uitstoot van CO2 die hiermee gepaard gaat zelf berekenen en vergelijken met het jaargemiddelde van een gezin. De rekenmethode van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heet www.klimaatwijsopvakantie.nl.

Beeld anp

'Gemiddeld gaan Nederlanders drie keer per jaar op vakantie, waarvan de helft naar het buitenland', aldus de site. 'Reizen heeft impact op het klimaat, maar je kunt dat ook verkleinen.' De keuze van het vervoermiddel en de afstand van de bestemming zijn de bekende doorslaggevende factoren.

Milieu Centraal schotelt negen verschillende soorten vakanties voor, van wintersport tot cruise en van stedentrip tot zonvakantie, vervolgens zeven typen accommodaties en dan zeven werelddelen die worden verfijnd in concrete regio's en landen en binnen Europa zelfs in steden. Je vult in met hoeveel personen je reist en hoe lang je gaat. Met een druk op de knop volgt de CO2-uitstoot, alternatieven en weetjes.

Voor de reizen buiten Europa wordt standaard het vliegtuig genomen, met uitzondering van de cruises. 'Wij rekenen voor intercontinentale reizen niet alleen de CO2-emissies, maar ook de uitstoot van andere broeikasgassen zoals stikstofoxiden mee. En we brengen in rekening dat de uitstoot in hogere luchtlagen tot een extra broeikaseffect leidt', zegt woordvoerder Mariken Stolk.

Belangrijkste inkomstenbron

Milieu Centraal vermenigvuldigt de CO2-uitstoot van vliegen daarom met een factor 1,9. De reisbrancheorganisatie ANVR vindt de nieuwe tool een aanwinst. 'Elk initiatief om de toerist bewust te maken van de impact van zijn reis, is welkom', zegt woordvoerder Mirjam Dresmé. 'Wij rekenen zelf alleen met de CO2-emissies, want het is al ingewikkeld genoeg.'

De 280 bij ANVR aangesloten touroperators werken aan maatregelen om de duurzaamheid van vervoer, verblijf en vermaak te verminderen, aldus Dresmé. 'Vijftien van hen treffen zelfs versneld maatregelen. Ze rekenen de kosten daarvan niet door in de reissom, maar nemen genoegen met een geringere marge.' Het gaat ook om compensatie zoals zonne- en windenergiecertificaten.

Het probleem is dat het toerisme vervuilt, maar tegelijk voor veel landen in Afrika en Zuidoost-Azië de belangrijkste inkomstenbron is, aldus ANVR.

Alternatieven

Paul Peeters, lector duurzaam vervoer voor toerisme van NHTV in Breda, noemt de factor 1,9 niet helemaal juist, 'maar feit is natuurlijk dat de luchtvaart veel effect op het klimaat heeft'. En het leuke van www.klimaatwijsopvakantie.nl is dat alternatieven worden voorgeschoteld, aldus Peeters.

Zijn mensen daar gevoelig voor? 'Uit veel onderzoek blijkt dat het milieugedrag op vakantie lastiger is dan thuis. Mensen die net voor €5.000 zonnepanelen op hun dak hebben gelegd en zien dat die voor hun vakantie drie jaar moeten draaien, krabben misschien over hun bol. Maar dat zullen uitzonderingen zijn', vermoedt Peeters.

Beeld anp

Wat beter helpt, is een quota voor vliegreizen, net als voor vis en vroeger de melk, zo blijkt uit Peeters' onderzoek vorig jaar. 'Het voordeel is dat je dan ook geen belasting hoeft te heffen, want de reizen worden vanzelf schaars en dus duur.' Dat voorstel is voorlopig niet erg realistisch, beseft Peeters. De luchtvaart blijft zelfs geheel buiten beschouwing in het Klimaatakkoord van Parijs.

'Maar Nederland zou best de luchtvaartemissies in de aanstaande Klimaatwet kunnen brengen. Dan halen we Parijs misschien wel.'

Een echtpaar met twee kinderen boekt een vliegvakantie voor achttien dagen naar het strand in Thailand. Dat kost 12.400 kilogram CO2, bijna drie keer de jaarlijks uitstoot van het energieverbruik van een gemiddeld gezin thuis. 'Wist je dat een bestemming als het strand van Canarische eilanden minder, namelijk 5.000 kilogram, CO2 uitstoot?', meldt de website www.klimaatwijsopvakantie.nl. De reiziger krijgt daarnaast tips om de uitstoot te compenseren door bijvoorbeeld bomen te laten aanplanten.

Een sportief stel gaat een weekje duiken in Spanje, reist per trein en overnacht in een hostel. De totale uitstoot is ongeveer 750 kg, rekent de tool subiet uit, goed voor een complimentje. 'Jouw vakantie is erg klimaatbewust. Je bestemming is niet ver weg en je vervoersmiddel is een klimaatvriendelijke keuze.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden