Zo voorkom je dat iemand dwars door je heen praat

Wil je net je punt maken, valt iemand je in de rede. Vijf tips om interrupties, de grootste conversatie-irritatie, te voorkomen. 

Beeld Volkskrant

Meer lezen?

In een recent onderzoek liet de Amerikaanse taalonderzoeker Katherine Hilton vijfduizend landgenoten luisteren naar geluidsfragmenten van conversaties. Hilton, die aan de Universiteit van Stanford onderzoek doet naar interrupties in alle soorten en maten, ontdekte dat extreem praatgrage types zich heel senang voelen als gesprekspartners tegelijk praten. Zwijgzame types vonden dat juist onbeleefd. De meesten zitten ergens in het midden.

Het gebeurt ons allemaal weleens. Midden in je betoog of geestige anekdote, begint er opeens iemand dwars door je heen te praten. Met een onbenullige opmerking. Of erger nog: iemand gebruikt een detail uit jouw verhaal als een haakje om over een heel ander thema te beginnen. De kans dat je alsnog je punt kunt maken, is verkeken. Hoe voorkom je dit soort situaties?

1. Zeg vriendelijk maar beslist dat je even uit wilt praten. Benadruk dat er veel kanten zitten aan de kwestie, maar dat je het probleem eerst globaal uit de doeken wil doen en dat je daarna graag op de details wil ingaan. Wordt vooral niet boos, zeg met een glimlach dat je het enthousiasme van de inspreker waardeert.

2. Blijf gewoon doorpraten op dezelfde snelheid, vol zelfvertrouwen. Grote kans dat je je tegenstander ontwapent, als je maar laat merken dat je hoe dan ook niet zult stoppen met praten. Het kan helpen iets zachter te gaan praten, zodat je tegenspeler stopt met praten omdat hij je anders niet meer kan horen. Iets harder gaan praten, kan ook effectief zijn om te onderstrepen hoe vastberaden je bent.

3. Schakel hulp in van andere toehoorders, bijvoorbeeld door te zeggen: ‘We hebben nu het standpunt van X gehoord. Hoe kijken anderen in het gezelschap er tegenaan?’

4. Ben je misschien zelf de oorzaak van het probleem? Als je vaak onderbroken wordt, is dat misschien een teken dat je het publiek zit te vervelen met een onsamenhangend of ongeïnspireerd verhaal.

5. Lok geen interrupties uit door pauzes te laten vallen of mensen in het publiek nadrukkelijk aan te kijken. Ook het optrekken van de wenkbrauwen kan opgevat worden als een aanmoediging van het publiek om mee te doen.

Bron: Psychology Today

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.