MagazineWeekendrecept

Zo maakt u Pofpfannekoek, een soort variant op de Dutch Baby

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: 'Pofpfannekoek' met steenfruit.

Beeld Yvette van Boven

Ik ben een groot fan van de Dutch Baby: een gigantische, opgepofte pannekoek uit de oven, door immigranten naar Amerika gebracht. Het wordt gezegd dat de naam afstamt van de Pennsylvania Dutch, trouwens Duitsers en geen Nederlanders. Dat zal dan wel, Deutsch of Dutch is maar een klein verschil en wie het maar even verkeerd uitspreekt heeft een nieuw woord uitgevonden.

Zelf vind ik ze verdacht veel lijken op Yorkshire puddings. Anglicaans dus, met het grote verschil dat het beslag van Yorkshire puddings in gloeiendhete gietijzeren vormpjes wordt gegoten waar dierlijk vet (drippings of jus) in meeverhit is en de baby gebakken wordt in een gloeiendhete gietijzeren pan waar boter in gesmolten is. Hoe het ook zij: uiteindelijk zijn het allemaal popovers. Amerikanen eten ze met poedersuiker, Engelsen bij de sunday roast. Ik klop het eiwit apart, schep dat erdoor en bak steenfruit in het beslag mee: Noem het wat u wilt, wat zullen we zeggen: pofpfannekoek?

Zet de koekenpan in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 225 graden.

Klop suiker, vanillesuiker, citroenrasp, dooiers, melk, bloem en nootmuskaat in de blender tot een glad beslag. Klop de eiwitten met een snuf zout in een brandschone kom stijf. Spatel het geklopte eiwit door het andere beslag. 

Open de oven en laat een klont boter in de pan glijden. De boter smelt direct dus zwenk de pan fluks op en neer (ovenwanten!) om de boter gelijkmatig te verdelen. Giet direct het beslag in de gloeiend hete pan, verdeel de parten fruit erop en sluit de oven.

Bak de pannekoek tot hij opgepoft is en gaar: ongeveer 18 minuten.

Laat hem op een groot bord glijden en bestrooi met poedersuiker.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Recept voor 2 personen als ontbijt of brunch

Ingrediënten
2 eetl. suiker
1 zakje vanillesuiker
de fijne rasp van citroen
3 eieren, dooiers en witten gescheiden
150 ml volle melk
75 gram bloem
snuf nootmuskaat
snuf zout
50 gram boter
3 stuks steenfruit, ontpit en in parten
Handig een ovenvaste (gietijzeren) koekenpan of tarte-tatinvorm

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden