Zo maak je Cochinita Pibil

De Nederlandse eetcultuur bestaat niet? Natuurlijk wel, ontdekt blogger Mooncake. Alles wat in die Nederlandse keukens gekookt en gegeten wordt, hoort bij onze eetcultuur. Dus ook het gemarineerde varkensvlees verpakt in bananenbladeren uit deze Mexicaanse keuken in Rotterdam. 'Mijn man vroeg me waarom ik een complete koffer met pepers naar Nederland meenam.'

Dit heb je nodig:

Voor de marinade:

1 knoflookbol waar je de knoflooktenen van uit elkaar hebt gehaald maar niet gepeld.

2 el plantaardige olie

40 gram achiote (Mexicaanse specerijenmix met tomaat die o.a. online te bestellen is)

2 el Mexicaanse oregano

3 kruidnagels

1 kaneelstokje

2 el zwarte peperkorrels

1 el komijnzaad

1 el piment

175ml (bitter)sinaasappelsap of een mix van gewoon sinaasappelsap met limoensap

60 ml azijn

zout

Voor het varkensvlees:

1,8 kg varkensschouder zonder been of 2,7 kg met been in reepjes gesneden van ca. 5 cm lang.

6-8 bananenbladeren

2 fijngesneden habanero pepers

1 witte ui, in stukjes gesneden

12 laurierblaadjes

En ook:

een ruime ovenschaal of bakpapier

evt. keukentouw

Om te serveren:

Warme maistortilla's + rode ui, fijngesneden peper en evt. salsa om te garneren.

Wie is Mooncake?

Vlogger Jonneke de Zeeuw onderzoekt de Nederlandse eetcultuur, die intrinsiek internationaal is. Hoe die beïnvloeding werkt, zie je het leukst bij de mensen thuis. Zoals bij Udo en Therese thuis in Zeist. Lees hier het artikel dat eerder in de Volkskrant stond, ter introductie van deze nieuwe videoserie.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

Rooster de knoflooktenen in het vuur van je gasfornuis door ze aan een spies te rijgen. Doe dit tot ze helemaal zwart Laat de tenen afkoelen en verwijder de zwarte velletjes. Je kan de ongepelde tenen eventueel ook op hoog vuur bakken in een droge pan totdat ze zwart worden.

Verwarm de olie in een pan en voeg de achiote, oregano, kruidnagel, kaneel, zwarte peperkorrels, komijn en piment toe en roer door totdat je de specerijen gaat ruiken. Doe de mix in een blender met de knoflooktenen, het bittersinaasappelsap, azijn en zout naar smaak. Blend en proef. Voeg eventueel nog wat zout toe. De marinade mag best aan de zoute kant zijn. Zorg dat de consistentie niet te dik of te dun is.

Smeer het vlees in met de marinade, dek het af en zet het in de koelkast. Laat het daar minimaal een uur rusten en als je het je kan permitteren een hele nacht.

Spreid twee bananenbladeren uit over je aanrecht en zorg dat ze elkaar overlappen. Voeg een deel van het gemarineerde varkensvlees, de habanero, de ui en de laurierblaadjes toe. Vouw de boel dicht en bind het pakketje evt. vast met keukentouw, indien nodig. Herhaal met de overige bananenbladen en varkensvlees. Plaats de pakketten in een ovenschaal of op bakpapier en schuif het geheel in de oven, die goed heet moet zijn. Bak af in 1,5 - 2 uur. Check tussendoor of de varkensreepjes gaar zijn.

Serveer met warme maistortilla's en extra smaakmakers zoals stukjes peper en rode ui en evt. een salsa. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.