Zeven vragen Over granaatappelpitjes

Zijn granaatappelpitjes echt ‘superfood’ – en hoe zit het met de duurzaamheid?

Heel hip: granaatappelpitjes.

Een bakje granaatappelpitjes van de Albert Heijn.

Granaatappelpitjes. Van die rode besjes, toch?

Het lijken inderdaad kleine besjes. Maar het zijn de met helderrood, geleiachtig vruchtvlees omhulde pitjes van de (sub)tropische granaatappel. Alleen de pitjes kun je eten, de schil en de witte velletjes niet.

Waarom zou je granaatappelpitjes eten?

Ze zijn lekker sappig, knapperig en prachtig in toetjes of salades. Granaatappelpitjes zouden bovendien ‘superfood’ zijn, vol vitamines en antioxidanten.

Is dat waar?

‘Superfoods’ bestaan niet: het is de combinatie van voedingsmiddelen die een voedingspatroon gezond maakt. Granaatappels bevatten inderdaad gezonde antioxidanten, maar niet opvallend meer dan bijvoorbeeld bessen, frambozen, blauwe druiven en ander fruit. En ze bevatten minder vitamine C dan bijvoorbeeld sinaasappels.

Maar granaatappel helpt toch tegen kanker?

Dat is zeer twijfelachtig. Elke dag voldoende groente en fruit eten is nuttiger.

Hoe krijg je die pitjes eigenlijk uit de granaatappel?

Tik met een lepel op de schil van een halve granaatappel tot de pitjes eruit vallen. Maar dat lukt alleen bij goed rijpe granaatappels. Vandaar dat de pitjes ook los worden verkocht, in plastic bakjes of diepvriesdoosjes.

Dat lijkt me veel handiger!

Klopt. Maar het is ook vele malen minder duurzaam! Hele granaatappels zijn volgens de Groenten- en Fruitkalender van Milieu Centraal altijd een goede keuze, waar ze ook vandaan komen. 

Prijs: hele granaatappel ca. €1,50; diepvriesdoosje 250 g granaatappelpitjes €1,60; plastic bakje 100 g granaatappelpitjes €2,-

Oordeel: Hele granaatappels: **** Diepvriespitjes: *; Plastic bakje pitjes: geen ster

Verkrijgbaar: groentenwinkels, supermarkten

Ze worden, behoorlijk verantwoord, per boot vervoerd en zijn koel bewaard wekenlang houdbaar. Maar losse pitjes in een plastic bakje worden ingevlogen, bijvoorbeeld uit Ghana: dat is véél belastender. In zo’n dik plastic bakje zit bovendien maar 100 tot 200 gram granaatappelpitjes die maximaal 3 dagen houdbaar zijn. Dit alles zorgt ervoor dat de milieu- en klimaatbelasting van zulke pitjes stijgt tot het niveau van rundvlees. Zelfs als je het bakje bij het plastic verpakkingsafval recyclet.

Is er geen andere oplossing?

Er zijn ook kartonnen doosjes met 250 gram diepvriesgranaatappelpitjes in een plastic binnenzakje. Die worden bevroren per boot vervoerd. De verhouding verpakking/inhoud is gunstiger, ze blijven maandenlang goed en je hoeft niet alle pitjes in één keer te gebruiken. Dat gaat verspilling tegen. Zowel het doosje als het binnenzakje kun je recyclen. Maar je kunt beter verse granaatappels kopen, mits je alle pitjes opeet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.