weekendrecept preibouillon en -taart

Zelfgemaakte bouillon is áltijd het lekkerst - en deze met prei al helemaal

Beeld Yvette van Boven

Zelfgemaakte bouillon is áltijd het lekkerst. Ieder eenvoudig gerecht knapt echt enorm op van de indringende, volle smaak van een zelf getrokken bouillon. Een bouillontablet is een makkelijke vervanger – ik snap ook wel dat niet iedereen tijd heeft om zelf bouillon te maken – maar het is niet de smaakvolste oplossing. Overigens is de geur van een pan bouillon, zachtjes trekkend op het fornuis, ongeëvenaard. Zo wordt een overgebleven kippenkarkas met wat resten knol, wortel en prei uit de groentela toch nog even opgemaakt. Maar deze week draaien we de boel om: We maken bewust bouillon, niet van restjes, maar van speciaal ervoor aangeschafte prei. (Met de restjes bak ik nog een taartje hoor.)

U moet het maar eens proberen: een bouillon van 1 hoofdgroente: zoiets bijzonders!

Hierna krijgt u net als ik vast de smaak te pakken en maakt u wortelbouillon, knolselderijbouillon of uienbouillon. Verslavend he.

Beeld Yvette van Boven

Preibouillon met Champignongnudi

Lunch- of voorgerecht voor 4 personen

Champignongnudi

ca. 25 stuks

400 g champignons

250 g ricotta, 30 min uitgelekt in een zeef

25 gram roomboter

1 sjalot, gesnipperd

2 dooiers

ca.50 g Pecorino, heel fijngeraspt

snuf nootmuskaat

2 eetl. gram bloem, plus royaal extra

versgemalen zwarte peper

Preibouillon

Ca. 1,2 kg prei

3 tenen knoflook, geplet

1 eetl. zwarte peperkorrels

1 eetl. korianderzaad

2 laurierblaadjes

handvol tuinkruiden

Beeld Yvette van Boven

Maak de gnudi.

Draai de rauwe champignons tot een fijne pasta in de keukenmachine. U kunt ze ook raspen.

Smelt de boter en fruit de sjalot zachtjes tot ze zacht is. Bak de champignonpasta erin uit tot alle vocht is verdwenen. Laat afkoelen.

Meng de ricotta, dooiers, pecorino, nootmuskaat, bloem en peper door de afgekoelde champignonpasta.

Bestrooi een bakplaat met wat bloem. Rol met royaal bebloemde handen voorzichtig gnudi ter grootte van een walnoot van het mengsel en rol ze dan licht door de bloem op de bakplaat.

Laat ze een uur in de koelkast afgedekt rusten.

Snij het preiwit van het groen. Was het groen goed. Bewaar het wit voor recept 2.

Snij het groen grof in stukken en doe het in een grote pan. Bedek het net met ongeveer 2 liter water, voeg de rest van de ingrediënten voor de bouillon en breng alles aan de kook. Draai dan het vuur heel laag en laat de soep zonder deksel 1 uur sudderen. Giet de bouillon daarna af door een zeef.

Breng de opgevangen bouillon op smaak met peper en zout en tegen de kook aan.

Breng een andere pan water ook aan de kook.

Plop de gnudi in porties erin, als ze boven komen drijven zijn ze gaar. Schep de preibouillon in grote kommen, verdeel de gnudi erover en bestrooi met geraspte pecorino. 

(Ik voegde nog wat diepvries tuinbonen aan de soep toe)

Beeld Yvette van Boven
Beeld yvette van boven

Vega prei-pissaladiere

Lunch of hoofdgerecht voor 2-4 personen

voor erop

het wit van 1 kg prei, in ringen (ca.800g?)

1 eetl. tijmblaadjes

scheutje olijfolie

70 gram pecorino, fijngeraspt

4 eetl. sultanas

75 gram olijven, pitloos & gehalveerd

voor het deeg

1 rol bladerdeeg (ca. 300 gr )

Verhit de olie in een grote koekenpan, voeg de preiringen met de tijm toe, en bak ze op laag vuur onder af en toe omscheppen 25 minuten tot ze heel zacht is. Breng op smaak met peper en zout en roer de rozijnen en de pecorino erdoor.

Rol het deeg uit tot een lap van 15 x 25 cm. Leg het op de beklede bakplaat. Kerf met de achterkant van een mes een rand in van 2 cm breed langs randen van het deeg, zodat er een lijst ontstaat.

Bak de taart 12 minuten voor. Verdeel het preimengsel binnen het kader en versier de taart met olijven. Bak zo’n 20 minuten of tot de taart gaar is.

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden