weekendrecept soda bread

Yvette van Boven was in Ierland, dus bakte ze soda bread en maakte een Ierse variant op een Italiaanse soep

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: brood.

Soda brood Beeld Yvette van Boven

Bij aankomst in onze Ierse woning gaat steevast de Rayburn aan. Het is de motor van het huis: een zwart gevaarte, dat mensen die deze ovens niet goed kennen een AGA noemen.

Onze gietijzeren locomotief verwarmt niet alleen de keuken, ook de radiatoren door het hele huis en de boiler voorziet hij van warm water. Heel belangrijk dus.

Omdat ik het vreselijk vind hem maar te laten loeien, bak ik er veel in. Dingen die niet echt getest hoeven te worden vooral, want de twee ovens van de Rayburn zijn óf heet óf lauw.

Ik bak dus dingen die ik blind kan, die niet mislukken en die ik elke dag wil eten. Een mens komt dan uit op brood, sodabrood in dit geval, want je bent in Ierland of niet. Ik gebruik voor de helft grof volkoren van de molen, en voor de andere helft witte bloem voor het lekkerste resultaat. Bloem zorgt ervoor dat het brood beter rijst, alléén volkorenmeel levert een platter, zwaarder brood op. Maar speelt u er vooral mee: roggemeel is ook lekker, of een handje lijnzaad erdoor. Enfin.

Omdat ik veel brood bak, hou ik natuurlijk ook veel over.

Beeld Yvette van Boven

Daar maak ik ribollita mee, een eenvoudige soep uit Italië, die je heel makkelijk ‘ver-Ierst’. Immers, witte bonen en kool: daar weten de Ieren ook wel raad mee.

Ribollita betekent overigens letterlijk: ‘opnieuw gekookt’: deze soep wordt in grote hoeveelheden bereid, zodat hij op volgende dagen steeds opnieuw verwarmd kan worden.

Een écht opmaakrecept dus.

Soda brood

Voor 1 brood

250 gram grof volkoren molenmeel

250 gram witte bloem

1 theel. baksoda

1 theel. zout

2 eieren

1 eetl. treacle of bruine suiker

ca. 250 ml karnemelk

Meng alle droge ingrediënten in een kom. Klop de eieren, treacle en karnemelk in een kan los en giet het bij de meelsoorten in de kom. Vet een cakevorm in en vul hem met het dikke beslag. Het mag best nattig, daar wordt het brood straks minder droog van.

Bak het brood in een voorverwarmde oven op 180 graden 45 minuten tot een ruim uur, afhankelijk van de grootte van de cakevorm en dus de hoogte van het brood. Als een prikker er droog uitkomt, is hij gaar. U hoort ’t ook als u op zijn rug klopt: ‘Tok! tok!’, een hol geluid moet het zijn.

Beeld yvette van Boven

‘Ierse’ ribollita

voor 4 personen

3 eetl. olijfolie

1 ui, gesnipperd

1 wortel, in kleine blokjes

¼ knolselderij, schoon & in kleine blokjes

2 tenen knoflook, gehakt

zeezout en versgemalen zwarte peper

ca. 400 gram witte bonen, liefst zelf geweld en voorgekookt of uit blik en afgespoeld

1 blik gepelde tomaten

1,5 liter groente- of kippenbouillon

1 takje rozemarijn en/of salie

400 gram boerenkool, savooie, of cavolo nero, harde stelen verwijderd, blad fijngehakt

4 grote sneden oud (soda-)brood

stukje cheddar, oude of Parmezaanse kaas om te raspen

Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en smoor daarin de ui, wortel en selderij tot de groente zacht is. Zeg een minuut of 7. Roer de knoflook er ook door.

Voeg de bonen, gepelde tomaten en de kruiden aan de pan toe. Giet de bouillon erop. Draai zodra het begint te koken het vuur laag.

Laat de soep een half uur sudderen, de tomaten mogen uit elkaar vallen en de bonen ook een beetje, doen ze dat niet uit zichzelf, prak de helft dan zachtjes met de achterkant van een pollepel. Voeg dan de kool toe en laat die nog 10 minuten garen in de hete soep. Proef daarna en breng op smaak met peper en zout.

Verdeel dikke sneden oud brood over 4 diepe voorverwarmde borden en giet de soep erop. Rasp er kaas over en dien op.

Ribollita Beeld Yvette van Boven
Beeld yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden