de gids weekendrecept

Yvette van Boven maakt ze in, die radijzen

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: inmaakktips voor zeer dankbare radijzen, van lange Franse tot kleine bolle.

Beeld Yvette van Boven

‘Inmaken’ klinkt als veel werk, maar als ik u nou een methode geef om snél in te maken, dan wilt u er misschien wel aan. ­Ingemaakte groente is immers lekker: we houden allemaal van een augurk of zilveruitje op zijn tijd. Maar het is ook praktisch: nu de zomer nadert stroomt de groentela vol met seizoensgroen, dat gewoon langer meegaat als u het even in het zuur legt. Snel inmaken vereist geen gedoe met wecken, potten inkoken of steriliseren. Niks. Het gaat er hier ook niet om dat de groenten maanden meegaan, een paar dagen is al hartstikke oké.

Het leukste is dat u de groenten naar eigen smaak kunt aanpassen doordat elke azijn een andere smaak heeft. Voeg kruiden of specerijen toe om uw tafelzuur naar uw gerecht toe te trekken. Denk aan de gele – kurkuma! – atjar bij een Indisch stoofje of zure komkommerschijfjes met karwij bij een gebakken visje. In feite kunt u elke harde groente gebruiken. Zorg wel dat ze niet te dik zijn, snij ze zonodig in schijfjes.

Ik ga vandaag met radijs aan de slag, een dankbare inmaker: prachtig van kleur en op dit moment kunt u ze in elke vorm en maat op de boerenmarkt vinden. Lange Franse radijzen, kleine bolle, watermeloenradijs en rettich: ze zijn zo klaar voor het blijste slaatje dat u ooit zag.

Snel inmaakrecept

Ik gebruik graag rijstazijn: dat is zo lekker licht, niet al zuur en vaak lekker geurig: de bio- of Aziatische winkel verkoopt veel soorten.

Ingrediënten

* 150 ml rijstazijn of een azijn naar keuze

* 1,5 eetl. suiker

* 2 theel. zeezout

* 300 g dungesneden of -geschaafde harde groenten, zoals radijs, wortel, rode ui, komkommer. Maar ik doe dit ook met gescheurd of in reepjes gesneden koolblad

Bereiding

Roer de azijn, suiker en het zout in een schaaltje tot de suiker en het zout zijn opgelost. Voeg de groenten toe en laat ze er 10-15 minuten in marineren. Het gaat nóg beter als u ze met schone handen even kneedt.

Groenten blijven in deze azijn­oplossing in de koelkast een dag of 3 goed.

Snelle zoetzure radijssla

Beeld Yvette van Boven

Ingrediënten

voor 4 personen

* 300 g radijs, ingemaakt volgens recept hierboven

* 1 komkommer, in de lengte gehalveerd, zaadlijsten eruit en in linten, ook ingemaakt

* een drup geroosterdesesamolie

* 2 bosuien, in dunne ringen

* handje korianderblaadjes

Bereiding

Meng de ingemaakte radijs en kommer met elkaar. Breng op smaak met sesamolie, roer er ringetjes bosui en korianderblaadjes door dien op.

Beeld Yvette van Boven

Lauwwarme radijs-aardappelsla

Beeld Yvette van Boven

Ingrediënten

voor 4 personen

* 300 g truffel- of nieuwe aardappels, geschild en in schijfjes

* 3 eetl. dikke yoghurt

* 1 eetl. grove mosterd

* 2 bosuien, in dunne ringen

* 250 g zoetzure radijssla (mag van gisteren dus!)

* 4 rolmopsen

Bereiding

Kook de aardappelschijfjes in een grote pan gezouten kokend water in 8-10 minuten tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken in een vergiet en 20 minuten afkoelen.

Meng ze dan met de yoghurt, mosterd en bosui en schep de zoetzure salade erdoor. Proef of er nog wat zout en peper bij moet. Geef er een rolmopsje bij. Da’s óók zoetzuur: is toch leuk.

Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden