Weekendrecept Custardcake

Yvette van Boven maakt custardcake met rabarber (en cocktails van wat overblijft)

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: custardcake.

Custardcake van eendeneieren met rabarber. Beeld Yvette van Boven

Op de boerenmarkt zag ik een mand vol zachtgroene en vuilwitte eieren naast de mand met kippeneieren staan. Ze waren net een slagje groter ook: ja! Eendeneieren!

Het is voorjaar en u zult ze nu kunnen vinden: op markten inderdaad, of bij de poelier. Eenden­eieren zijn langer houdbaar dan die van de kip en dat komt doordat ze een hardere schil hebben. Ze zijn iets groter en smaken romiger, maar u gebruikt ze hetzelfde: als spiegelei, gekookt, in een omelet of in gebak. Omdat de dooier van het eendenei veel vetter is en het eiwit meer proteïnen bevat, wordt alle gebak voller van smaak en/of luchtiger van structuur. Perfect voor het maken van cakes dus, pannekoeken krijgen net dat je-ne-sais-quoi, om over custard of crème anglaise nog maar niet te spreken.

Ik nam een arm vol eendeneieren mee naar huis en heb de hele week custard gemaakt. Omdat het voorjaar ook rabarber brengt, combineerde ik die vaak met de custard want rabarber en custard horen bij elkaar als peper en zout. Deze custardcake is eigenlijk een soort flan met een cakeachtige bovenlaag, de rabarber werkt als zurige tegenhanger.

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven.

Custardcake met rabarber

(ca. 9 stukken)

ca. 400 gram rabarber, in stukken van 3 cm

150 gram suiker

sap van 1 sinaasappel

voor de cake

4 eendeneieren, gesplitst in dooier en wit

1 drup citroensap

snuf zout

150 gram fijne tafelsuiker

150 gram roomboter, gesmolten en iets afgekoeld

1 theel. vanille-extract

150 gram bloem

500 ml melk

Leg de stukken rabarber in een wijde pan, bestrooi met de suiker, schenk het sinaasappelsap erop. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat 5 minuten op zacht vuur garen, maar let op dat de rabarber nog enigszins heel blijft en niet stuk kookt. Laat afkoelen en zeef boven een kom. Bewaar het opgevangen sap voor recept 2.

Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een bakvorm of ovenschaal (ca. 24 cm ∅ of een vierkante van 24x24 cm) in.

Klop het eiwit met een drup citroen en een snuf zout tot stijve pieken.

Klop in een andere kom de dooiers met de suiker lichtgeel en schuimig.

Klop de gesmolten boter en het vanille-extract erdoor (smaak hecht zich aan vet!) en roer de bloem erdoor. Roer dan de melk door het beslag.

Spatel de geklopte eiwitten in porties erdoor en giet het beslag voorzichtig in de ingevette bakvorm. Verdeel de rabarber erover.

Bak de cake in zo’n 45-55 minuten gaar: het midden mag nog zacht aanvoelen. Bruint hij van boven te hard, dek de cake dan halverwege de baktijd af met alufolie. Laat afkoelen voor het aansnijden en serveer de flan lauwwarm.

Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Rabarber G&T

2-3 eetl. opgevangen rabarbersiroop

veel ijsblokjes

50 ml gin

150 ml tonic

Giet de siroop in een glas over een handvol ijsblokjes, giet de gin erop en vul het glas met tonic. De verhouding gin-tonic is altijd 1:3 voor een goeie G&T.

Gebruik eventueel een takje rozemarijn als roerstaafje, is lekker hierbij.

Maak de rabarber G&T af met rozemarijn als roerstaafje. Beeld Yvette van Boven

EXTRA RECEPT: Rabarber gin

700 gram rabarber, in gelijke stukken

1 fles (ca. 700 ml) gin (niet hele sjieke!)

300 gram suiker

Doe de rabarber in een grote schone weckpot en giet de suiker erover. Schep alles om en laat 24 uur staan. De suiker zal de sappen uit de rabarber trekken.

Giet de gin erop en zet de pot een maand weg. Schud m nu en dan even.

Giet dan de roze drank af door een zeef in een schone fles. Lekker hoor.

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden