de gids weekendrecept

Yvette van Boven krijgt een doos cranberry's – stoven die handel en smullen maar

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te eten.

Een fikse doos verse cranberries. Beeld Yvette van Boven

Regelmatig krijg ik iets vernieuwends te eten of drinken opgestuurd om uit te proberen. Pas was dat een fikse doos verse cranberry’s. Leuk vond ik dat, want een verse cranberry is niet echt een ‘nieuw’ product. U kent ze wel: die gladde, zurige, rode bessen die ergens vanaf oktober geoogst worden en daarmee een echt herfst- en winteringrediënt zijn. Mooi aan de bessen die ik kreeg, was dat ze handgeplukt waren, van biologische teelt en van Terschelling kwamen.

De cranberry is van oorsprong geen Nederlandse plant. Omdat de bessen een heel hoog vitamine-C-gehalte bevatten werden ze in vaatjes meegenomen op schepen vanuit Amerika als medicijn tegen scheurbuik. Waarschijnlijk is er ooit een vaatje overboord geraakt op de vaarroute vanaf de oceaan richting Scandinavië en op de wadden aangespoeld.

‘Cranberry’ is de Engelse naam, in het Nederlands worden ze ‘veenbessen’ genoemd en veen is er op de wadden niet. De lage struikjes (het is een heidesoort) moeten echt natte voeten hebben willen ze goed aarden. En dus moest er op Terschelling best wat gebeuren voor die veenbessenstruikjes daar aansloegen. Tegenwoordig is het besje het bekendste product dat ervandaan komt. Best bijzonder dus.

Omdat de meeste lui vaak niet veel verder komen dan het maken van mierzoete cranberrycompote, dacht ik dat het misschien leuk was om er eens iets anders mee klaar te maken. Ze zijn echt zalig in een stoofpot. Merry berry!

Beeld Yvette van Boven
Cranberriestoof met rundvlees. Beeld Yvette van Boven

Cranberrystoof met rundvlees

Voor 4 personen

2 eetl. olijfolie

2 rode uien, in ringen

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 kg runder(rib)stooflappen, in blokjes

zeezout en versgemalen zwarte peper

1 fles stevige rode wijn

2 laurierblaadjes

1 flinke duimlengte gember, geraspt

500 g cranberry's

6-7 eetl. ahornsiroop of keukenstroop

klein bosje peterselie (15 g), gehakt

Verhit de olijfolie in een zware stoofpan. Kruid het vlees met zout en peper en bak het in twee porties rondom bruin. Voeg bij de laatste portie de eerste portie vlees aan de pan toe en schep de uiringen en de knoflook er ook door. Bak alles op hoog vuur uit. Blus af met een fles rode wijn. Voeg laurier en gember toe en de helft van de cranberry’s. Draai als alles kookt het vuur lager en laat de stoof op een sudderpit zo’n 2 uur stoven. Schep af en toe om om te kijken of er meer vocht (scheut water) bij moet en hoever het vlees is. Voeg een half uur voor het serveren de rest van de cranberry’s toe, laat ze even garen en roer er stroop naar smaak en de peterselie door. Proef op zout en peper. Serveer met zachte puree.

Beeld Yvette van Boven
Pasteitjes met cranberrystoof en kastanjes Beeld Yvette van Boven

Pasteitjes met cranberrystoof en kastanjes

Voor 10 pasteitjes

Voor het deeg

450 g bloem

2 theel. zeezout

350 ml water

100 g boter

1 ei, losgeklopt

Voor de vulling

600 g cranberrystoof van gister

handvol broodkruim

250 g gepelde, voorgekookte kastanjes, grof gehakt

Meng de bloem met 2 theelepels zout. Breng het water en de boter in een pan aan de kook tot de boter is gesmolten. Doe de bloem erbij en roer alles goed door tot een stevige bal. Neem hem uit de pan en kneed hem op het aanrecht tot een samenhangend deeg. Laat even rusten. Rol het deeg dan uit op een met bloem bestoven aanrecht. Niet al te dun, zeg tot een halve cm dikte. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snij het deeg in 10 vierkantjes (afhankelijk van de hoeveelheid overgebleven stoof). Het rolt makkelijk opnieuw uit.

Meng zoveel broodkruim door de stoof tot het niet meer heel nattig is. Schep de kastanjes er ook door. Verdeel de koude stoof over de lapjes deeg en vouw ze mooi dicht. Bestrijk de naden met losgeklopt ei en druk ze goed vast, met een vork bijvoorbeeld.

Bestrijk de pasteitjes met de rest van het geklopte ei en bak ze op een met bakpapier beklede bakplaat in zo’n 30 minuten mooi bruin en gaar. Serveer met cranberrycompote!

Beeld Yvette van Boven
Cranberriecompote. Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden