Werkt de Superroute App van Sail?

Sail bezoeken? De Superroute App voert u zo soepel mogelijk naar een parkeerplaats. V gaat op weg.

Beeld ANP

'Ga niet met de auto naar Sail', is de boodschap die de gemeente Amsterdam er bij alle bezoekers - naar schatting 400 duizend per dag - probeert in te hameren. Maar voor degenen die dat advies in de wind slaan, is er de Superroute App. Die loodst de gebruikers via de snelste route naar de dichtstbijzijnde beschikbare parkeerplaats en vertelt hoe ze van daaruit met het OV verder kunnen reizen naar de Sail-locaties.

Na het downloaden op de smartphone werkt de app als een gewoon navigatiesysteem met een schermpje en gesproken aanwijzingen. 'Maar het is ook een middel om het verkeer te spreiden', zegt Robert Haanstravan ARS Traffic & Transport Technology, het bedrijf dat in opdracht van de gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland en Stadsregio Amsterdam de app heeft ontwikkeld. Die maakt deel uit van de Praktijkproef Amsterdam, waaraan al enkele maanden zo'n 18 duizend automobilisten meedoen.

Zwaailocatie

De app combineert alle actuele informatie van de verkeerscentrales en het KNMI met het weggedrag van de app-gebruikers. Als te veel gebruikers de ene route nemen, krijgen de anderen de keuze voor een alternatieve, nog voor er een file ontstaat. Ook als een parkeerplaats vol raakt, kan dat op tijd worden doorgegeven met de optie voor een andere.

Woensdag 11 uur kiezen we op de app 'Zwaailocatie Amsterdamseweg' bij Velsen voor de intocht van de tallships. De app geeft drie routes en bij alle drie geldt een vertraging van respectievelijk 63, 61 en 62 minuten.

Zwaailocatie Westpoortweg dan maar. De blauwe route geeft 10 minuten vertraging, de zwarte 23 en de grijze 0. Met de smartphone in de houder op het dashboard vertrekken we om 12.12 uur vanuit Diemen en arriveren daar precies op de geplande aankomsttijd van 12.34 uur. Wat de app er niet van te voren bij vertelt, is dat het er al zo vol is, dat we de auto op 20 minuten loopafstand moeten parkeren.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Beeld -

Storing

Vervolgens willen we naar de Oranjehaven. De app vindt VUmc (in Buitenveldert) de beste optie. Inclusief openbaar vervoer naar Centraal Station is de geplande reistijd vanaf de Westpoortweg 41 minuten. Ook hier verloopt de reis naar P&R VUmc vrijwel probleemloos.

Maar dan. Volgens de app is het 20 minuten lopen naar het Station Zuid, daar moeten we de trein nemen naar Schiphol, dan de trein naar Amsterdam CS en vervolgens tram 26 naar halte Bimhuis, wat in totaal 51 minuten duurt. Waarom niet metrolijn 51 die direct naar CS gaat? Dit mag dan wel de eerste navigator zijn die een koppeling heeft met het openbaar vervoer, hier word je niet blij van.

'Als ik het nu check, gaat het wel goed', meldt Haanstra een dag later: reistijd 24 minuten, inclusief 5 minuten lopen. 'Blijkbaar was er een storing.'

De Superroute App kan gratis worden gedownload via amsterdamonderweg.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.