De Gids Eten

Welk ijsje is een likje beter voor het milieu?

Wie op verantwoorde wijze verfrissing zoekt, koopt het vertrouwde waterijsje.

Beeld ANP

Een ijsje moet in de eerste plaats lekker zijn. De één houdt meer van waterijs, de ander van roomijs. Met een groot verschil in calorieën: een Ola-raketje bevat krap 50 kilocalorieën, een Magnum 250. Nee, dat is niet evenveel als een pakje boter (1.800 calorieën). Maar is er ook verschil in milieubelasting tussen room- en waterijs?

IJs maken, ongeacht het soort, kost veel energie. Het wordt ingevroren bij -35 graden en daarna bewaard bij -28. En hoe meer er ín het ijs zit, hoe meer het milieu wordt belast. In vanilleijsjes zitten vooral koemelk (melkpoeder) en suikers. Dat melkpoeder kan overal vandaan komen en er worden nauwelijks duurzaamheids- of dierenwelzijnseisen aan gesteld. Koeien stoten veel broeikasgas (methaan) uit. Bovendien worden koeien vaak bijgevoerd met soja uit Zuid-Amerika: volgens Milieu Centraal leidt sojateelt daar tot veel ontbossing. Ook suiker, in water- en in roomijs, verhoogt de milieubelasting. Welke suiker erin zit, staat er meestal niet op. In de meeste supermarktijsjes zit Nederlandse bietsuiker, behoorlijk efficiënt en duurzaam geteeld. Maar op tropische rietsuikerplantages is vaak veel mis op het gebied van milieu en arbeidsvoorwaarden. Dat geldt ook voor de cacao van het chocoladelaagje. Vanilleroomijsjes zijn dus niet bepaald duurzaam.

Nico Dijkshoorn eet een raketje als Don Corleone
‘Ik ben van de Raket- en Cornetto-generatie. Die durfde ik zelfstandig te bestellen', schrijft Nico Dijkshoorn in zijn column. ‘U had mij moeten zien. Lekker losjes met het handje in de broekzak en dan zonder te wijzen: ‘Zeg ouwe reus, doe er een Raketje bij.’  Ik kon ze weergaloos mooi opeten, Raketjes. Veel mannen om mij heen vielen door de mand. Die probeerden zo stoer mogelijk een Raket op te eten, maar je zag het aan hun kop: ze verheugden zich op het gele gedeelte. Ik ook, maar dat liet ik niet merken. Ik kon, na een paar jaar oefenen, een raket eten alsof ik Don Corleone was.

Nu zijn er wel merken die het beter doen. Magnum gebruikt tegenwoordig chocolade met het Rainforest Alliance-milieukeurmerk. De fabriek van Ben & Jerry-ijs in Hellendoorn is CO2-neutraal en het merk gebruikt grondstoffen van duurzame herkomst. Er zijn ook eenpersoonsijsjes op basis van sojamelk, met mogelijk dezelfde problemen als het veevoersoja, zegt milieuadviesbureau Blonk Consultants. Dat geldt niet voor de ijsjes van The Ice Factory (in natuurwinkels). Daarin zit biologische, duurzaam geteelde soja uit Amerika, die niet leidt tot extra ontbossing.

En waterijs? Een Ola-raketje bestaat vooral uit... water, een heel milieuvriendelijke grondstof. Verder zit er bietsuiker in, citroenzuur, een smaakje en natuurlijke kleurstoffen zoals bietenrood en worteloranje. Vruchtenijsjes (en sorbetijs) op basis van fruit - meestal ingedikt vruchtensap - zijn niet gezonder (er zit net zoveel suiker in) en minder duurzaam dan gewoon waterijs. Het 'indampen' gebeurt efficiënt, maar leidt altijd tot meer milieubelasting dan met water als grondstof. Waterijsjes zijn dus de winnaars. En zelfgemaakte waterijsjes? Lastig. Thuis vries je nooit zo efficiënt en zuinig in als in een fabriek. Maar je spaart verpakking als je de vormpjes hergebruikt.

Waterijsjes kopen bij een Italiaanse supermarkt op dinsdag: het bleek een grote fout
‘Het is momenteel 40 graden in Rome, dus ik had behoefte aan een waterijsje', schrijft Italië-correspondent Jarl van der Ploeg. ‘Niet wetende dat ik op het punt stond de grootste fout uit mijn nog jonge correspondentencarrière te maken, liep ik richting de Simply-supermarkt. Op een dinsdag.’

Zelf ijsjes maken
Van die ijsvormpjes, die heeft u vast nog wel ergens liggen. Doe overrijpe bananen, yoghurt, honing en citroensap in de blender. Zet hem aan tot een mooi egale massa is verkregen. Snijd fruit in stukjes van ongeveer een halve vierkante centimeter. Giet de smoothie voor de helft in de vormpjes. Doe in elk vormpje een eetlepel fruit. Meng het met de smoothie, voeg nog een eetlepel toe en vul het vormpje af met smoothie. Bevries de ijsjes in 4 tot 6 uur. Lees het hele recept hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden