Recept Weekend

Weekendrecept: zeebaarsspies met frisse tahinsaus en viskoekjes

Beeld Yvette van Boven

Heeft u zich weleens afgevraagd wat de q doet achteraan de afkorting bbq? Of waar het hele woord vandaan komt? Ik vroeg het me namelijk wel af, toen we weer eens in weer en wind in de tuin stonden boven een grilletje vol gloeiende kolen.

Ik sloeg er mijn boeken op na en beraadde me op het internet. Veelvuldig vond ik het gegeven dat het woord barbecue afkomstig is van het Zuid-Amerikaanse barbecoa: het garen of roken van een hele vis of ander dier op hete kolen in een uitgegraven oven in de grond. De Spanjaarden namen het woord mee terug naar Europa en zo werd het verbasterd tot het ons bekende woord barbecue. Ik las ook dat Taino-indianen het woord baribicu gebruiken voor ‘heilig vuurbed’. En een andere vertelling die ik echt te leuk vond om u te onthouden, was dat de Fransen al zo’n tweeduizend jaar terug een heel everzwijn boven open vuur roosterden op een grote spies. Die ging erin bij de bek, net boven de baard (de barbe!) en kwam eruit bij de kont, onder de staart (de queue!). Vandaar dus de ‘q’ in de afkorting bbq. Maar als je het woord op z’n Nederlands (nou ja, op z’n Engels) schrijft, dan staat er dus barbecue.

Beeld Yvette van Boven

Mag de ware etymologische verklaring dan nu opstaan, dan maak ik intussen iets voor u klaar op dat rooster, want barbecuen kan het hele jaar door, daar hoeft het geen midzomer voor te zijn.

Zeebaarsspies met frisse tahinsaus (voor 2 personen)

* Ca. 300 g zeebaarsfilet, met huid (meer vis kan ook in dezelfde marinade, dan maakt u gelijk vis klaar voor de viskoekjes)
* 2 sjalotten fijngehakt
* paar takjes peterselie, munt & koriander, fijngehakt
* de fijne rasp van ½ citroen en het sap van 1
* 1 teen knoflook, fijngehakt
* 3 eetl. olijfolie
* zeezout en versgemalen zwarte peper

tahinsaus

* 1 theel. gemalen kurkuma
* 3 eetl. tahin
* 125 ml yoghurt
* de fijne rasp van ½ citroen
* 1 teen knoflook, fijngeraspt

Snij de filets schuin doormidden en kerf de huid een paar keer in. Meng de ingrediënten in een schaal en marineer de vis er zeker een uur in. Als u geen uur heeft, gaat u meteen door. Steek in elke filet 2 stalen (of voorgeweekte houten) satéprikkers evenwijdig aan elkaar.

Verhit de kooltjes van de barbecue en als ze gloeien kan de vis erop. Grill de spiesjes enkele minuten aan beide zijden.

Meng alle ingrediënten voor de saus. Geef die erbij. Ik serveerde mijn zeebaarsspiesen met een bloemkooltabouleh, gemaakt van geraspte en gewokte bloemkool, bewaar daarvan ook maar het restje.

Beeld Yvette van Boven

opmaakrecept (viskoekjes)

Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin al omscheppend de ui en de bleekselderij zo’n minuut of 5 tot ze zacht zijn. Laat iets afkoelen. Hak het visvlees fijn, vermeng het met de ui-bleekselderijmix, de tabouleh of het broodkruim (oud brood uit de keukenmachine), het ei, zo veel crème fraîche als nodig is om een niet-plakkend mengsel te maken, eventuele fijngehakte tuinkruiden en breng alles op smaak met zout en peper. Vorm er met natgemaakte handen ongeveer 8 visburgers van. Druk ze een beetje plat. Verhit een klein laagje olie in een koekenpan. Bak de koekjes daarin aan beide zijden goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Geef ook hierbij de frisse tahinsaus.

* 1 eetl. roomboter
* 1 ui, gesnipperd
* 2 stelen bleekselderij, fijngehakt
* 200 g gegaarde overgebleven vis
* 200 g broodkruim of paneermeel, of de (bloemkool-)tabouleh van de dag ervoor, aangevuld met broodkruim
* 1 ei
* 2-3 eetl. crème fraîche
* een paar takjes bieslook o.i.d., fijngehakt
* zonnebloemolie
* de (overgebleven) saus van de spiesjes

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden