Weekendrecept Kweeperen

Weekendrecept: wat te doen met een overdaad aan kweeperen

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week zit ze met een overdaad aan kweeperen.

Beeld Yvette van Boven

Ding dong! Een buurvrouw van iets verderop op de dijk overhandigt mij een enorme tas kweeperen uit haar tuin. Ze heeft er zo veel dit jaar, of ik wil helpen ze op te maken. Dat wil ik wel. ‘Membrillo (kweeperengelei) kun je er niet van maken’, voegt ze eraan toe, ‘daar hebben ze te veel vocht voor, denk ik.’ Ah! Onder kweeën heb je dus klaarblijkelijk verschillende soorten. Blij kijk ik in de zak: kweeperen zijn zo mooi dat je ze gewoon op een schaal zou willen neerleggen om ernaar te kijken. Ze geuren licht zoetig naar vanille, de hele kamer gaat ernaar ruiken. Kweeën kunt u, net als stoofpeertjes, niet uit de hand eten, u moet er iets mee doen, koken in een siroop ligt dus voor de hand. Het is even schillen, maar daar is de dunschiller voor. Voor het halveren heeft u een goed groot mes nodig, de kwee is kogelhard! Zijn smaak is zurig, hij floreert bij een beetje suiker. Maar als u hem bij iets vets serveert − ik maakte deze recepten bij porchetta, langzaam gegaard, opgerold buikspek −, dan snijdt dat zuurtje klakkeloos door het vet en is uw hele gerecht in een klap in balans. Als een schijfje augurk bij een nieuwe haring. Dus voor nu geen recepten voor jam of chutney, met die kwee kunt u veel meer kanten op.

Kweeperen uit de oven met salie en wortel Beeld Yvette van Boven

Kweeperen uit de oven met salie en wortel

Bijgerecht voor 4 personen
- 3-4 kweeperen (ongeveer 1 kg), geschrobd onder stromend water
- 500g wortels, geschrapt
- 5 eetl. olijfolie
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 4 flinke takken salie, gehakt
- 1 eetl. tijmblaadjes
- snuf chiliflakes
- ca. 200 ml witte wijn of groentebouillon

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de kweeperen (met een dunschiller gaat dit het makkelijkst), snij ze in kwarten, verwijder de klokhuizen en snij de parten nogmaals overlangs in drieën. Snij de wortelen in schuine stukken.

Schep alles om op de bakplaat. Drup er olijfolie over, bestrooi met salie, tijm, knoflook en chilipeper giet er wat witte wijn over. Bestrooi met zout en schep om.

Bak 45 minuten tot 1 uur, niet elke kwee gaart even snel, test dat even halverwege de baktijd.

Lekker met gebraden kip, op een bruschetta, bij een stuk romige kaas of op een risotto.

Zoetzure kweeën Beeld Yvette van Boven

Zoetzure kweeën

Opmaakrecept
- 750 ml rodewijn- of appelazijn
- 500 g rietsuiker, of meer naar smaak
- 1 kg kweeperen
- 2 eetl. jeneverbessen, gekneusd
- 1 eetl. korianderzaad
- 8 zwarte peperkorrels
- 1 eetl. roze peperbessen (optioneel)
- 3 blaadjes laurier

Giet de azijn in een roestvrij-stalen pan. Voeg de suiker, specerijen en laurier toe en breng aan de kook.

Draai het vuur laag en laat het zachtjes sudderen.

Schil de kweeperen, halveer ze en verwijder het klokhuis met een meloenbolschepje of scherp mes. Sudder ze in de hete azijn tot ze gaar zijn, dat is met de ene soort sneller dan met de andere. Zeg ongeveer 45 minuten.

Laat ze in het kookvocht afkoelen, bewaar ze in schone potten, ze blijven enkele weken goed in de koelkast.

Lekker met vette waar zoals kaas, gebraden buikspek of grove paté.

Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden