weekendrecept gember

Weekendrecept: warme gember voor het koude lijf

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: gember.

Gemberkoeken Beeld Yvette van Boven

Onlangs lag ik geveld door griep onder de wol. Weinig trek had ik, ik dacht nog alleen maar aan gember. Het is raar hoe het lijf zelf aangeeft wat het nodig heeft. Ik had zin in gember-citroenthee, gember-kippensoep, het potje gesuikerde stukken gember dat ik uit Amerika had mee­genomen, ik had alleen maar zin in gemberalles.

Volgens de Chinese en de Indiase ayurvedische geneeskunde is gember dan ook een wondermiddel: vers of gedroogd werkt het volgens hen goed tegen misselijkheid en verkoudheid en ter bevordering van de spijsvertering. De warmte van de gember tegen de kou van ’t lijf als yin en yang.

Beeld Yvette van Boven

Jarenlang gebruikten wij Hollanders gember alleen in onze ­baksels, het maakte deel uit van onze speculaaskruiden en soms mocht het heel even op zichzelf staan: in ­stukjes ingelegd in ­siroop als versiering op ontbijtkoek bijvoorbeeld.

Sinds een aantal decennia is gember ook bij ons in hartige gerechten meer ingeburgerd en dan met name in de Aziatische keuken, waar de knolwortel oorspronkelijk ook vandaan komt.

In elke lunchroom kunt u tegenwoordig verse gemberthee bestellen; gember is ineens een ongelofelijk hip ingrediënt geworden.

Laten we er weer iets ouderwets mee maken deze week, lekker makkelijk en troostrijk, want wie ­wegens ziekte behoefte heeft aan gember wil niet lang in de keuken staan.

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven

Chewy gemberkoeken

voor 30 stuks

175 g roomboter, op kamertemperatuur

200 g suiker, plus extra

175 g Friese of Zeeuwse keukenstroop

1 ei

300 g bloem

2 theel. zuiveringszout/baksoda

½ theel. zeezout

2 theel. gemberpoeder

1 theel. kaneel

½ theel. piment

Klop de suiker met de boter tot een romige, luchtige massa met een handmixer. Voeg de stroop en het ei toe en klop nogmaals goed. Zeef de droge ingrediënten boven de kom en meng ze er op lage snelheid doorheen tegen het stuiven.

Verwarm de oven voor op 180 graden.Giet wat suiker in een diep bord. Maak met schone handen met een ijsbolschep of twee eetlepels bolletjes ter grootte van een kleine abrikoos van het deeg en rol ze door de suiker.

Leg ze zeker 5 cm uit elkaar op een bakplaat belegd met een vel bak­papier, ze lopen vanzelf uit tot platte koeken.

Bak ze zo’n 10 minuten of tot de randen nét gaar zijn. De koeken zijn nu nog zacht maar worden steviger als ze volledig zijn afgekoeld, het hart moet dan ‘chewy’ zijn, de randen net krokant. Trek het vel bakpapier met de koeken erop voorzichtig van de bakplaat af op een rooster en beleg de bakplaat opnieuw met bakpapier voor de volgende ronde.

Beeld Yvette van Boven

Gemberkoekijs

voor 1 ruime liter ijs

zo’n 150 gram gemberkoeken (ca.4-6) of andere overgebleven koekjes

Optioneel: een paar bolletjes stemgember, fijngehakt

1 liter chocolade-, vanille- of kaneelroomijs

Beeld Yvette van Boven

Haal het roomijs uit de vriezer en laat het zachter worden. Hak de koeken fijn of doe ze in een zak en sla ze met een deegroller tot kruim met nog kleine brokjes koek ertussen.

Schep het ijs in een kom en strooi het koekkruim en eventuele stukjes stemgember erbij. Meng goed en schep het in een bakje dat weer in de vriezer past. Laat het zeker 2 uur opvriezen.

Serveer het Gemberkoekijs met uw favoriete saus en gehakte stemgember of noten erover.

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden