De Gids Weekendrecept

Weekendrecept: Niks geen binnenbrand op je bord – jalapeñopepers

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: de jalapeñopeper.

Bloemkool met jalapenosaus. Beeld Yvette van Boven

Een van mijn favoriete pepers is de jalapeño. Een van oorsprong Mexicaans, dikkig, meestal groen pepertje, dat fris smaakt en niet erg heet is.

Ze worden meestal geplukt als ze nog groen zijn, dan is hun smaak op z’n grassigst. Rode jalapeños bestaan ook, ze smaken fruitiger, maar zijn niet veel heter. Steeds meer supermarkten verkopen ze nu ook vers en niet alleen maar in de Zuid-Amerikaanse schappen in schijfjes ingemaakt op zuur: in potjes naast de tortilla’s. Let bij vérse jalapeños wel op: ze verschillen nog weleens in hitte, dus proef even een dun schijfje voor u ze verder verwerkt en gebruik dan meer of minder.

Ze kunnen, zonder steeltje, in zijn geheel worden gegeten: de zaadjes én zaadlijsten – waar alle hitte in andere pepers zit – hoeven er niet uit.

Beeld Yvette van Boven

Jalapeñopepers kunnen worden gedroogd en gerookt, dan heten ze ineens chipotles. Ook zalig, maar vandaag gaan we met die frisse groene aan de slag. Door ze met ui even te koken is veel pittigheid eraf, dus wees niet bang voor een binnenbrand!

Voeg iets suiker of zure room aan de saus toe als u beslist geen hitte wilt, dat kan altijd nog op het laatst nog. Een handvol verse kruiden als koriander, peterselie of bieslook kan ook nog heel zalig zijn. Nou ik laat dat aan u, dit is de basis.

Beeld Yvette van Boven

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven

Geroosterde bloemkool met jalapeñosaus

hoofdgerecht voor 2, bijgerecht voor 4 personen

voor de jalapeñosaus

300 gram of 8 verse jalapeñopepers, zonder steeltje

1 rode ui, grof gehakt

sap van 1 citroen

3 tenen knoflook

snuf zout

3 eetl. avocado- of olijfolie

voor de bloemkool

1 bloemkool

1 fles witte wijn

de schil van 1 citroen

zeezout en versgemalen zwarte peper

olijfolie voor het invetten

Beeld Yvette van Boven

Kook de bloemkool, met deksel op de pan in 15 minuten halfgaar in een mengsel van witte wijn, citroenschil, zout en zoveel water dat de kool voor de helft onderstaat.

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.

Bestrooi de bloemkool met peper en zout. Zet hem in de ovenschaal en bak hem 30-40 minuten, tot hij mooi goudbruin is gekleurd en een scherp mesje er met gemak doorheen prikt.

Beeld Yvette van Boven

Doe de pepers met de ui in een steelpan en bedek ze nét met water. Breng aan de kook en laat dan 15 minuten op laag vuur sudderen tot de pepers zo zacht zijn dat ze net met een scherp mesje door te prikken zijn.

Zeef ze boven een kom en draai ze met het citroensap, de knoflook en een snuf zout tot een gladde saus. Voeg al draaiende de olie erbij en vul aan met wat kookvocht tot de gewenste dikte en proef of de verhouding zout en zuur naar uw smaak is, pas zo-nodig aan. Geef een deel van de saus bij de bloemkool.

Grutten met geitenkaas, jalapeño-bloemkool en ei

hoofdgerecht voor 2

zeezout en versgemalen zwarte peper

75 gram tarwe griesmeel (of voorgekookte polenta)

250 ml melk

2 eetl. roomboter

200 gram Hollandse geitenkaas (of andere kaas), geraspt

overgebleven jalapeño-bloemkool of ander groentekliekje

schep overgebleven jalapenosaus

4 gepocheerde of zalvig-gekookte eieren

Breng 250 ml water met zout aan de kook, giet de melk erbij. Giet als alles kookt al roerend het griesmeel erbij en klop met een garde tot dikke grutten. Draai het vuur lager en blijf nog 5 tot 7 minuten roeren tot een romige pap.

Roer de kaas en de boter erdoor en proef op zout en peper.

Schep de grutten in vier ondiepe borden. Schep de jalapeñobloemkool erop en drup wat extra saus erover. Lekker met een gepocheerd ei ernaast.

Bloemkool met jalapenosaus Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.