De Gids weekendrecept

Weekendrecept: Maanzaad is meer dan de versiersel op bagels en kadetjes

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: maanzaad. 

Beeld Yvette van Boven

Heeft u zich weleens afgevraagd hoe maanzaad smaakt? U kent het misschien alleen als versiersel op bagels, kadet­jes of als spikkels in een Engelse citroencake. In Oost-Europa worden ze juist in grote hoeveelheden gebruikt, vaak gemalen tot een pasta en meestal gezoet: als vulling van gebak of koekjes. Maanzaden zijn de zaden van de blauwe papaver. Als de bloem is uitgebloeid verandert hij in een prachtige zaadbol die u ook vaak gedroogd in bloemstukken ziet. Zo’n zaadbol noemen we een doosvrucht. Bovenin zitten gaatjes, waardoor de plant als het waait zijn nakomelingen rondstrooit in het gras.

Gaat u van zo’n grote ‘Oost-Europese hoeveelheid’ maanzaad hallucineren? Nou, van het zaad niet, maar de blauwe papaverplant zelf bevat wel opiaten. Als de zaadbollen nog vers zijn, worden ze ingesneden: daaruit loopt melk. Die melk wordt gedroogd en gebruikt als opiaat, bijvoorbeeld morfine. Met een chemische bewerking kan er heroïne van worden gemaakt. Wees maar niet bevreesd, maanzaad zelf kan gewoon veilig worden gegeten. We zullen er gelukkig (of jammer genoeg, het is maar hoe u het bekijkt) niets van merken. Maar laten we de smaak eens écht proeven; bak deze (glutenvrije!) cake.

Eenvoudige maanzaadcake met aardbeien-dragonsalade

Ingrediënten 

voor de cake

150 gram boter, op kamertemperatuur

5 eieren, gescheiden in dooier en wit

200 gram fijne tafelsuiker

150 gram amandelmeel

200 gram maanzaad

1 theel. bakpoeder

1 theel. vanille-extract

½ theel. zout

voor de aardbeiensalade

500 g rijpe aardbeien, schoon en gehalveerd

3-4 eetl. fijne tafelsuiker

2 eetl. citroensap

de blaadjes van 2-3 takjes dragon, fijngehakt

een paar druppels kwaliteitsbalsamicoazijn

Bereiding

Week het maanzaad 2 uur in een kom water. Giet ze af door een zeef en druk met de achterkant van een lepel zoveel mogelijk vocht eruit.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm van 1,5 liter in en bekleed de bodem en randen met op maat geknipt bakpapier. Vet die ook in.

Meng de aardbeien met de suiker, het citroensap en de dragon. Laat 30 minuten staan. Meng vlak voor het opdienen een paar druppen balsamico erdoor.

Klop de boter met de suiker tot het licht en luchtig is. Voeg de dooiers en het vanille-extract toe en klop door tot een mooie crème. Spatel het geweekte maanzaad en het amandelmeel erdoor.

Klop in een andere schone kom de eiwitten met het bakpoeder en het zout stijf en spatel het in porties door het andere beslag.

Schep het in de bakvorm en bak de cake ongeveer 35-40 minuten. Hij is gaar als hij terugveert wanneer u er zachtjes op drukt.

Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen, til hem dan aan het bakpapier eruit en laat hem verder afkoelen. Serveer met een schep aardbeiensalade.

Beeld Yvette van Boven

Wentelteefjes van maanzaadcake met aardbeiencompote

Beeld Yvette van Boven

Ingrediënten

voor 2-3 teven

1 ei

4 eetl. melk

½ theel. fijne tafelsuiker

drup vanille-extract

evt. snuf kaneel

½ eetl. roomboter

2-3 dikke plakken (maanzaad-)cake

overgebleven aardbeiensla

Bereiding

Klop ei, melk, suiker, vanille-extract goed los, giet het in een diep bord leg een voor een een plak cake erin. Week niet te lang: de cake kan makkelijk uit elkaar vallen. Keer het voorzichtig met een pannenkoekmes.

Verhit een koekenpan en laat de boter smelten.

Bak de wentelteefjes 3 minuten op de ene kant, keer ze en bak ze nogmaals 3 minuten op de andere zij.

Kook intussen de aardbeiensalade van gisteren 5-7 minuten in, tot de aardbeien beginnen te breken en het sap stroperig wordt. Giet eventueel af door een zeef (bewaar die siroop voor limo!) en serveer de compote warm of koud bij de wentelteefjes.

Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden