Weekendrecept Kaki

Weekendrecept: kies kaki, een echte wintervrucht in hartige recepten

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: kaki.

Kaki met burrata. Beeld Yvette van Boven

De kaki of sharonfruit (de vrucht die in het Engels persimmon heet) is een echte wintervrucht. Ik zag hem eerst alleen bij de Turkse winkel, maar nu liggen ook de schappen van de supermarkt er vol mee. Ze hebben een volle oranje kleur en lijken wat op tomaat, al is het geen familie. Ik eet ze als ze harder zijn in partjes, of juist wanneer ze heel rijp zijn: dan snij ik het kapje eraf en lepel ik ’m uit. Het vruchtvlees is dan bijna glazig en zacht als een overrijpe tomaat. De smaak is lekker zoet, een beetje als een mango zonder het zuurtje. Ik maakte er wel eens taart mee, ze pureren goed door cakebeslag (als deels suikervervanger) en ze zijn echt verrassend lekker door een cheesecake. Maar pas serveerde een vriendin de kaki in dunne plakken in plaats van tomaat in een salade caprese. Wat een vondst! Zo werd het lekkerste zomergerecht ineens het lekkerste wintergerecht. Ik stond perplex, maar natuurlijk: kaki is net zo lekker in iets hartigs. Ze serveerde de kaki rauw, ongeschild in dunne plakjes en net zo rijp dat-ie nog niet zacht was, maar wel al veel smaak had. Ik bak hier grote kwarten, geschild, kort in roomboter. Rozemarijn staat bij mij het hele jaar door voor het raam: past er verrukkelijk goed bij. Maak het, iedereen zal van u houden.

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven

Kaki met burrata

Tof voor- of lunchgerecht voor 2

Ingrediënten

dressing (genoeg voor beide gerechten)

het sap en de fijne rasp van 1 citroen

1 teen knoflook, gepeld

ca. 10 blaadjes salie

1 theelepel venkelzaad

zout

chiliflakes naar smaak

1 ruime eetlepel oude balsamico

ca. 75 ml lekkere olijfolie

2 kaki’s

klontje roomboter

1 bol burrata

Maak de dressing liefst in de vijzel. Maal de citroenrasp, knoflook, salieblad, venkelzaad, snuf chilipeper en het zout samen tot een zo glad mogelijke pasta. Zout werkt als extra gladmaler, dus voeg het echt aan t begin toe.

Voeg het citroensap en de oude balsamico toe en blijf roeren met de stamper. Giet alroerende de olie erbij tot een donkere dunne pesto ontstaat.

Schil de kaki’s met een dunschiller. Halveer ze. Verhit wat boter in een koekenpan en laat de halve kaki’s in de hete boter glijden. Bak ze op halfhoog vuur voorzichtig net aan, zo’n 5 minuten. Keer ze af en toe. Blus af met 2 eetlepels dressing.

Schep ze op een groot bord. Leg de bol burrata erbij en drup de boter uit de pan en een eetlepel dressing erover. Bestrooi met nog een snuf chiliflakes en dien op met knapperig brood erbij.

Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Kaki uit de oven met worstjes en salie

hoofdgerecht voor 4

Ingrediënten

klontje roomboter

de rest v/d dressing

2 kaki’s

4 (venkel/knoflook!) bio-braadworstjes

extra salieblaadjes

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verhit een klontje roomboter in een koekenpan die in de oven kan. Halveer de worstjes overlangs en braad ze aan beide kanten net bruin. Schil intussen de kaki’s met een dunschiller. Snij ze in kwarten en voeg ze met extra salieblaadjes aan de pan met de worstjes toe. Bak ze op halfhoog vuur voorzichtig zo’n 5 minuten mee. Keer ze af en toe. Blus af met 2 eetlepels dressing.

Zet de pan in de hete oven en laat nog 15 minuten braden zodat de worstjes door en door gaar zijn en de kaki’s net zacht.

Ik maakte er zachte aardappel-knolselderijpuree bij. Lekker man.

Kaki uit de oven met worstjes en salieblaadjes. Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden