De gids Weekendrecept

Weekendrecept: Het is zomer, dus aan courgettes geen gebrek

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: courgette. 

Gegrilde courgettesalade met geitenhangop Beeld Yvette van Boven

Mijn laatste recept vóór de zomerstop van het reguliere magazine gaat over courgette. Want wie een courgetteplant in zijn tuin of op het balkon heeft weet het: als er één plant meer kan produceren dan u op kunt, dan is het wel de courgette. Courgette is een verkleinwoordje van courge: Frans voor pompoen. De courgette is dus een zachtere, mildere versie van haar zwaardere broers die na de zomer de herfsttafel sieren. Het is een zomerpompoentje waarvan we ook de schil eten.

Beeld Yvette van Boven

Gelukkig dat we er zo veel mee kunnen – de courgette is namelijk nogal veelzijdig – anders zaten we mooi met een overdaad aan zomerpompoen. Als klap op de vuurpijl, gewoon omdat dit voorlopig mijn laatste opmaakrecept is (na de zomerstop ga ik ermee verder, hoor!), laat ik u zien dat u van de kliekjes van een gegrilde courgettesalade een zóéte chocoladetaart kunt bakken. Zo veelzijdig is deze groente dus. Leuk hè? Ik wens u een fijne zomer, lieve mensen.

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven

P.s. Deze zomer kook ik door in het Volkskrant Zomermagazine, we gaan de Noordzee op! Ga mee.

Gegrilde courgettesalade met geitenhangop

bij- of voorgerecht voor 4

hangop

500 ml geitenyoghurt

snuf zeezout

6 courgettes, in lange repen of schijfjes

3 eetl. olijfolie, plus 2 extra

versgemalen zwarte peper

2-3 eetl. wei, overgehouden van de hangop

het sap van ½ citroen

½ rode peper, zaadlijsten verwijderd en in fijne ringen

de blaadjes van 4 takjes munt, grof gehakt

de blaadjes van ½ bosje (7g) platte peterselie, grof gehakt

Maak eerst de hangop.

Leg een schone doek in een zeef die u op een grote kom zet.

Giet de yoghurt erop, meng er een snuf zout door en dek af. Zet 1 nacht weg in de koelkast. Bewaar de volgende dag wat wei dat uit de hangop in de kom is gelekt voor de dressing!

Meng de repen of schijfjes courgette met wat olijfolie, zout en peper. Laat even staan.

Beeld Yvette van Boven

Verhit intussen de grillpan tot hij gloeiendheet is.

Rooster de courgette in porties tot er mooie donkere strepen op staan en de courgette gaar is. Belangrijk bij het grillen van groente is om het te laten liggen! Niet gaan schuiven, gewoon afblijven. Af en toe mag u een hoekje optillen om te kijken of hij mooi gaar is.

Doe de gegrilde courgettes over in een schaal, schep de kruiden en de peperringen erdoor. Schep dikke lepels hangop op de salade. Klop van de wei, het citroensap, nog 2 eetlepels olijfolie, peper en zout een vinaigrette en besprenkel de salade ermee.

Spicy chocolade, courgette & polentacake Beeld Yvette van Boven

Spicy chocolade, courgette & polentacake

100 gram amandelmeel

200 gram polenta

30 gram cacao

1,5 theel. bakpoeder

½ theel. zout

150 gram suiker

3 eieren

100 ml olijfolie

100 gram (geiten-) yoghurt (of overgebleven hangop, aangelengd met yoghurt)

bijelkaar 200 gram courgettesla, fijngehakt of geraspte verse courgette

voor de glazuur

50 gram (geiten-)yoghurt

1 eetl. cacao

ca. 200 gram poedersuiker

eventueel een snuf chilivlokken en (Maldon) zeezoutvlokken

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Vet een cakevorm in van 1,5 liter.

Meng in een beslagkom het amandelmeel, de polenta en de cacao met het bakpoeder en het zout. Klop in een andere kom de suiker met de eieren, de olie en de yoghurt los. Giet het samen met de fijngehakte courgette bij de droge bestandelen en roer tot alles net goed is gemengd, niet langer.

Bak de cake een uur in het midden van de oven of tot een satéprikker er mooi droog uitkomt.

Laat hem 5 minuten rusten voor u hem voorzichtig op een rooster stort. Laat helemaal afkoelen.

Roer de poedersuiker en de cacao door de yoghurt. Het moet echt goed dik zijn. Giet het over de cake en bestrooi eventueel met chiliflakes en wat zeezout.

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden