Recept Kruidige makreel

Weekendrecept: heerlijke vette makreel met citroen

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: Vette zomervis

Beeld Yvette van Boven

Makreel is een echte zomervis. In het voorjaar paait hij ten westen van Ierland en vervolgens komt hij in enorme scholen naar de Noordzee. Het zijn echte jagers die niet ver onder de zeespiegel zwemmen. Ik heb er weleens op gevist. We hielden de meeuwen in de gaten, want waar die boven het water zwermden: daar zwom de makreel. Allebei op rooftocht.

Met een bootje gleden we er naartoe en lieten onze hengels, de lijn versierd met flikkerende stukjes glansfolie, op en neer in het water zakken. Blijven bewegen moest ik, de makrelen werden zo voor gek gehouden en hapten toe. Soms ving ik er wel vier tegelijk!

Vanaf nu, zo begin juni, is hij er dus weer, een goedkope vis die hier recht voor de deur gevangen wordt. Let een beetje op het keurmerk als u bij de vishandel bent. En eet 'm direct op de dag van aanschaf: doordat het een vette vis is, kan hij gauw ranzig worden.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maal - liefst in een vijzel - de knoflook met het zout tot een pasta. Voeg de chiliflakes, het koriander- en komijnzaad toe en vervolgens de verse tuinkruiden en maal nogmaals, maak iets vloeibaar met een drup olijfolie.

Was de vissen en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi de holte van de vissen met zout. Vet een ovenschaal in en leg de vissen erin.

Verdeel de schijfjes citroen over de buikholtes en verdeel de kruidenpasta erop. Giet nog een drup olijfolie over de makrelen en pak de schaal in met aluminiumfolie.

Bak ze 20 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis. Serveer ze met citroensap erover.

Beeld Eric Smits

Kruidige makreel

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

3 flinke tenen knoflook

1 theel. zeezout, plus extra

snuf chiliflakes, naar smaak

1 theel. korianderzaad

1/2 theel. komijnzaad

10 gram platte peterselie, fijngehakt

10 gram dille, fijngehakt

4 makrelen, schoongemaakt (vraag de visboer)

1 citroen, in dunne plakjes en het sap van 1

lekkere olijfolie

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden