De Gids Weekendrecept

Weekendrecept: heerlijke gerechten met waterkers en de rest van zijn familie

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: waterkers. 

Beeld Yvette van Boven

Mijn jeugd bestond uit wandelingen en picknicks in de Ierse bergen. Dat was vast niet altijd zo, maar zo werkt het geheugen nou eenmaal. In Ierland is een beek nooit ver weg, zo ook niet bij onze favoriete picknickplek. Mijn moeder sjouwde de mand vol eten naar het kleed en wij sneden verse waterkers uit de beek af voor bij de dis.

Heel lang wist ik niet dat je die groente ook echt kon kópen! Dat doe ik inmiddels natuurlijk vaak, waterkers is een van mijn favorieten, elke week ligt het spul wel in mijn boodschappenmand. Licht peperig, ­donkergroen en crunchy: rauw te eten, in de soep, stamp en te ­roerbakken in wat boter: allemaal lekker. De beste tegenhanger van vettere waar.

Waterkers is familie van de kerssoorten: tuinkers, radijs, veldkers.

De plant groeit in koud stromend water en als u een mooi bosje te pakken heeft moet u het direct eten. Zo’n bosje is hooguit één dag houdbaar in de koelkast, bewaard in een bakje water of gewikkeld in een kletsnatte doek. Door die korte houdbaarheid krijgt waterkers iets heel exclusiefs, waardoor ik er nooit van af kan blijven.

Beeld Yvette van boven

Waterkerssalade met eend (of kip) en sinaasappel

Ingrediënten

voor 4 als voorafje of lunch, voor 2 als hoofdgerecht

2 eenden- of kippenbouten

1 eetl. olijfolie

1 theel. Chinees vijfkruiden­poeder

zeezout en versgemalen zwarte peper

2 handsinaasappels

3 eetl. rijst- of appelazijn

2-3 eetl. tamari/zoute sojasaus

1 bos radijs, in dunne plakjes

1 stuk rettich ter grootte van een vuist, in dunne plakjes

200 g (of 1 bos) waterkers, harde stelen verwijderd

3-4 bosui, in dunne ringen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Wrijf de eenden- of kippenbouten in met een drup olijfolie, vijfkruidenpoeder, zout en peper. Leg ze in een braadslede en bak ze in zo’n 35 minuten mooi knapperig en gaar. Keer ze halverwege de baktijd.

Snij van de sinaasappels de boven- en onderkant af, tot u op het vruchtvlees zit. Zet ze op een snijplank en snij de schil zo dik van boven naar beneden af dat al het wit er ook af is en u twee blote ­sinaasappeltjes voor u heeft staan. Snij dan boven een kom de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap in de kom op. Roer daar de azijn en tamari of sojasaus door en breng de dressing verder op smaak met peper en zout.

Roer de radijs en rettich erdoor en laat staan tot gebruik. (‘Snel inmaken’, weet u nog?)

Laat de bouten iets afkoelen en pluk het vlees van de botten, hak het knapperige vel in reepjes.

Meng de flinters eendenvlees met de waterkers en de bosui door de radijs in de dressing en dien de salade op met stokbrood erbij.

Beeld Yvette van Boven

Wraps met eendsalade en avocado-waterkersmayo

Ingrediëten

voor, zeg, 2 wraps: u kunt ook de hele salade in de wraps serveren, dan is het voor ruim 4 wraps

2 (afhankelijk van hoeveel sla er over is) bieten- of tarwetortilla’s (bietentortilla’s van No Fairy­tales, zijn dus lekker)

de overgebleven salade van gister, de slappe waterkers er uitgevist

evt. een handvol (zeg 100 g) verse waterkers (of andere sla)

Voor de waterkers-avocadomayo

alle slappe waterkers, eventueel aangevuld met een handvol verse

1 eidooier

het sap van ½ citroen

2 theel. scherpe mosterd

1 avocado, zonder schil en pit en in stukken

2 (afhankelijk van hoeveel sla er over is) bieten- of tarwetortilla’s (bietentortilla’s van No Fairy­tales, zijn dus lekker)

de overgebleven salade van gister, de slappe waterkers er uitgevist

evt. een handvol (zeg 100 g) verse waterkers (of andere sla)

Voor de waterkers-avocadomayo

alle slappe waterkers, eventueel aangevuld met een handvol verse

1 eidooier

het sap van ½ citroen

2 theel. scherpe mosterd

1 avocado, zonder schil en pit en in stukken

Beeld Yvette van Boven

Bereiding

Draai de oude en/of verse ­waterkers met de dooier, het citroensap en de mosterd glad in een hakmolen of blender. Maal de avocado erdoor en eventueel een drup water tot de dikte van mayonnaise. Breng met zout en peper verder op smaak.

Verhit een droge koekenpan en bak de tortilla’s een voor een in enkele minuten gaar. Vul ze met de overgebleven salade en een flinke lik avocadomayo. Rol op en serveer direct.

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden