De gids Weekendrecept

Weekendrecept: Focaccia met geplette tomaten

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: Focaccia met geplette tomaten (recept voor 4-6 personen voor bij de borrel)

Gewone tarwebloem heeft een gemiddeld uitmalingspercentage (genaamd type 55), waardoor het doorgaans geschikt is voor algemene bakzaken die iets moeten rijzen: pannekoeken, cakes, brood of koekjes. Voor góéd brood is een hoger uitmalingspercentage fijner (type 65), daar rijst het brood beter van. Die bloem zit vaak in broodbakmixen of u koopt het bij speciaalzaken of de molen.

Patentbloem (type 45) is een fijnere versie van tarwebloem en bevat meer gluteneiwit waardoor het nóg geschikter is voor cakes of gebak.

Italianen hanteren een andere schaal: hun Farina tipo 00 zou u kunnen vergelijken met ons type 40. Een zeer fijne bloemsoort dus, die wordt gebruikt voor producten die niet of nauwelijks rijzen: pasta bijvoorbeeld. Voor pizza of focaccia is er farina pizza tipo 00: een bloemméngsel. Voor het maken van mijn focaccia voeg ik voor het rijzen nog extra harde tarwe toe: semolina (griesmeel). Dat geeft 'm wat extra gluten, dat kan-ie goed gebruiken. Door water te vervangen door witte wijn bootst u dat zuurtje na dat zo lekker is aan zuurdesembrood.

Meng de gist door een scheutje wijn en laat het 5 minuten staan. Meng de meelsoorten en het zout. Maak een kuiltje in het midden en giet de opgeloste gist, wijn en olijfolie er knedend bij. Kneed fiks door. Focacciadeeg mag lekker zacht zijn, maar niet plakkerig. Voeg naar behoefte meer bloem of wijn toe. Laat het afgedekt 1 uur rijzen.

Verwarm wat olijfolie in een pan, knijp de tomaatjes kapot en bak ze uit. Voeg knoflook toe en wat oregano en bak tot een droge saus. Laat afkoelen.

Druk het deeg terug en rol uit tot een rechthoek. Druk er deuken in met uw vingers. Verdeel de saus erover en besprenkel het deeg royaal met een mengsel van half wijn, half water.

Verwarm de oven voor op 220 graden, plaats eventueel een pizzasteen in de oven. Bak de focaccia in ongeveer 20 minuten gaar.

Eet warm.

Ingrediënten

8 g instantgist

ca. 275 ml lauwe witte wijn

400 g farina pizza tipo 00 of bloem

100 g griesmeel/semolina

5 g zout

ca. 50 ml olijfolie, plus meer

500 g mini-pruimtomaten/kerstomaten

4 tenen knoflook, fijngehakt

paar takjes oregano

zeezout en versgemalen zwarte peper

Het ovengerecht is wekelijks te zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden