Weekendrecept Spaghettipompoen

Weekendrecept: comfort food én een goeie borrelhap met de spaghettipompoen

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: spaghettipompoen.

Spaghettipompoen uit de oven met spinazie, portobello en scamorza. Beeld Yvette van Boven

Hij stond al een poosje op mijn lijstje: de spaghettipompoen. Vorig jaar alleen verkrijgbaar op specifieke boerenmarkten, maar nu ik er kratten vol mee bij mijn Jumbo zag liggen, waag ik me aan een recept voor in de krant.

Het gaat bij deze pompoen meer om de structuur en niet zozeer om de smaak. Daar is de butternut toch echt beter in: da’s een mooie vaste pompoen met een échte diepe pompoensmaak. Maar hé, u wilt ook weleens wat anders eten en de spaghettipompoen is een geweldige drager voor elke saus of vulling die u maar bedenkt. Zie het als een blank canvas (of gewoon zoals u pasta of aardappel ziet): de smaak is niet heel sterk, dus alles kan erop of erbij.

De spaghettipompoen is een mooie ovale pompoen, meestal geel, soms wat bleker en soms wat donkerder, neigend naar oker. Er zijn grote - soms zo’n 2 kilo - en kleinere exemplaren. De schil is hard en het vruchtvlees valt in dunne spaghettisliertjes uit elkaar na het garen. Dat garen duurt wel even, maar u hoeft er niks voor te doen: een klein uurtje in de oven. Van een grote pompoen maakte ik afgelopen weekend heerlijk comfort food én een goeie borrelhap voor op oudjaarsavond, naast de oliebollen. Want kliekjes kunnen heel feestelijk zijn! Fijne jaarwisseling allemaal.

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven

Spaghettipompoen uit de oven met spinazie, portobello en scamorza

bijgerecht voor 4, hoofdgerecht voor 2

Ingrediënten

1 spaghettipompoen (ca. 2 kg)

zeezout en versgemalen zwarte peper

drup olijfolie

300 g uien (3-4 stuks), in ringen

2 portobello’s, in schijfjes

400 g spinazie, gewassen

ca. 150 g scamorza, geraspt (=gerookte mozzarella, gebruik anders gewone mozzarella)

snuf chilivlokken of een flikse drup tabasco chipotle

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de pompoen overlangs met een flink (brood)mes. Pas op: dit is niet zo makkelijk, maar als het mij lukt, lukt het u ook.

Bestrooi de open helften met zout en peper en leg ze met de gesneden kant naar onder op een vel bakpapier op een bakplaat. Bak afhankelijk van de grootte van de pompoenhelften 45-60 min. Laat ze iets afkoelen en schraap met een vork het vruchtvlees eruit. Het zal in spaghettislierten uit elkaar vallen. Vang het op in een zeef. Bewaar de uitgeholde pompoenhelften. Laat het vruchtvlees uitdampen en wring het daarna uit. Er komt nog best wat vocht uit.

Fruit de uiringen in wat olijfolie in een zware pan op laag vuur tot ze lichtbruin en gaar zijn, roer af en toe, het duurt even. Bak in een andere pan de schijfjes portobello in wat olijfolie, kiep ze eruit en bak de spinazie in dezelfde pan. Meng nu ongeveer 500 gram pompoen met de spinazie, portobello, gebakken uien en de helft van de kaas. Breng op smaak met chilivlokken en/of tabasco en zout. Schep alles terug in de lege pompoenhelft en bestrooi met de rest van de kaas.

Schuif terug de oven in voor 20 minuten tot de kaas is gesmolten en de vulling goed heet is.

Beeld yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Spaghettipompoenfrieten

voor ca. 16 stuks als borrelhap

Ingrediënten

200 gram gegaarde spaghettipompoen, goed uitgeknepen

75 g paneermeel

40 g geraspte parmezaanse kaas (of overgebleven scamorza)

1 ei

zeezout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng alle ingrediënten met elkaar tot een deeg en vorm er langwerpige ballen van die u met duimen en wijsvingers van beide handen tot dikke frieten vormt. Leg ze op een vel bakpapier op een bakplaat en schuif ze 25 minuten de oven in. Draai ze op tweederde van de baktijd om, zodat ze egaal kleuren. Serveer ze met uw favoriete dipsaus.

Dikke frieten. Beeld yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden