De Gids Weekendrecept

Weekendrecept: broodje van de Griek

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: broodje kipgyros (recept voor 4 personen)

Broodje kipgyros Beeld Yvette van Boven

Het Griekse streetfoodgerecht pita gyros bestaat uit reepjes goed gekruid lams-, kip- of varkensvlees dat met saus, tomaat, sla en ui in een plat broodje wordt gerold. Dat gekruide vlees wordt in dunne laagjes, al dan niet afgewisseld met laagjes vet, opgestapeld op een spies en draaiend voor een vuur geroosterd. Het lijkt het meest op het broodje shoarma uit het Midden-Oosten of op de taco al pastor uit Mexico. Het is maar welke kruiden u gebruikt. Al deze variaties op de roterende spies schijnen af te stammen van de Turkse döner kebab. (döner = draaien, kebab = gemarineerd vlees).

Het bróódje döner kebab - oorspronkelijk zonder alle poespas, zoals saus, tomaat enzovoort, dat we nu kennen uit lelijke toeristenstraten - is helemaal niet zo oud: de Turkse gastarbeider Kadir Nurman introduceerde zijn döner, reepjes geroosterd lamsvlees geschept in een stuk Turks brood, pas in 1972 in Berlijn.

Beeld Yvette van Boven

Rasp de komkommer. Vermeng de rasp met wat zout en laat het 15 minuten in een vergiet uitlekken. Druk het vocht er goed uit. Meng het komkommerraspsel met de rest van de ingrediënten en laat de saus 1 uur in de koelkast om op smaak te komen.

Leg de kippendijen met de gladde kant naar onder op een snijplank en kerf het vlees een paar keer diep in. Leg ze tussen 2 vellen plasticfolie en sla ze met iets zwaars plat.

Maal de kruiden/zaden met wat peper en zout in de vijzel en wrijf het vlees ermee in.

Verwarm een drup olijfolie in een braadslee in een oven op 200 graden.

Leg de platgeslagen kippendijen in de hete slede en bak ze zo'n 15 minuten tot ze mooi gaar zijn. Keer ze halverwege de baktijd.

Schuif een paar minuten voor ze gaar zijn wat pita's erbij in de oven. Halveer ze erna, beleg eventueel met tomaat, een blad sla, een kippendij en veel tzatzikisaus.

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

Voor de munttzatziki:

1 komkommer

1 geperste teen knoflook

1 bosje munt (15g), heel fijn gehakt

300 gram Griekse yoghurt

Voor het broodje:

1,5 eetl. olijfolie, plus extra

zeezout en versgemalen zwarte peper

600 gram kippendijen, zonder botje

2 theel. oregano/tijm

1 theel.: venkelzaad, komijnzaad, gerookt paprikapoeder

snuf chilipoeder

4 grote pita's

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden