De Gids Lezersdilemma

Wat zou u doen? Onze luidruchtige buren verpesten ons buiten-zijn

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Hoe voorkom ik ruzie met mijn luidruchtige buren?

Mijn man en ik wonen nu twee jaar in ons huis. Nu het zonniger wordt, begint het geschreeuw van onze achterburen weer op te vallen. Tussen onze tuinen zit alleen een steegje. Zij houden er net als wij van om buiten te zitten, maar zijn helaas erg luidruchtig. Alle communicatie verloopt schreeuwend, gillend of krijsend, zowel door de kinderen als door de ouders. Het verpest ons buiten zijn, omdat het non-stop doorgaat. Kunnen we hier wat van zeggen en zo ja, wat is een goede manier om dit aan te kaarten zonder een burenruzie te riskeren?

Vrouw (29), naam bij de redactie bekend

Blijf niet stil 

Als je met je buren praat, dan weten ze wat voor jullie belangrijk is in woongenot en hun rol als buren. Als je niets zegt, geef je je buren toestemming te doen wat ze doen. Totdat je het zo zat wordt, dat je ruzie krijgt. 

Margriet Schut, Driebergen (64)

Luchtige opmerking 

De kwestie omkeren: begin eens een praatje over hoe fijn het is een tuin te hebben, zeker nu met dat mooie weer. Prettig om veel buiten te kunnen zijn. Dat is immers een gedeeld genoegen. Vraag of ze weleens overlast hebben van u. En vertel erbij dat u merkt dat het geluid ‘ver draagt’. Dat zou een opening kunnen bieden voor een gesprek waarin u kunt vertellen waar u moeite mee heeft. 

Irene Prins (60), Dordrecht

Zoek hulp van buitenaf 

In heel Nederland is er een oplossing voor dit probleem: buurtbemiddeling. Zoek op internet de buurtbemiddeling bij u in de buurt en goed opgeleide, ervaren vrijwilligers komen bij u langs om te praten en gaan naar uw buren en in 75 procent van de gevallen volgt een bemiddelingsgesprek op neutraal terrein om het probleem definitief op te lossen. Kost niets, wordt betaald door gemeenten en woningbouwcoöperaties. Doen. Niets ergers dan je niet prettig voelen in je eigen huis vanwege de buren. 

Eva van der Voorde (57), Ursem

Accepteren 

Bespaar u de moeite, weet ik uit ervaring, uw achterburen rustiger krijgen gaat echt niet lukken. Zij hebben er geen idee van hoeveel herrie ze maken, ze zijn gewoon zo en u heeft de pech dat ze uw achterburen zijn. Neem uw verlies en stel u anders op, anders heeft u geen leven. Ze zitten vast niet altijd buiten, profiteer hiervan: dan kunt u buiten zitten. Wilt u rustig buiten lezen: neem oordoppen. Er zijn nu eenmaal dingen in dit leven die u voor lief moet nemen en een hutje op de hei is ook niet alles. 

Gemma van Antwerpen (71), Dongen

Verschillende leefstijlen 

Wij woonden in het stadscentrum in een volksbuurtje waar wij eerst enkel de charme van inzagen. Al gauw bleek dat de buurvrouw en vooral haar 17-jarige kleinzoon enorm veel lawaai maakten. Meerdere keren hebben wij haar uitgenodigd om dit te bespreken, maar rekening houden met een probleem waarvan zij het probleem niet inzagen bleek onmogelijk. Uiteindelijk schakelden wij de buurtagent in om een en ander te ­bespreken. Helaas bleek uiteindelijk een verhuizing naar een rustige buurt voor ons de enige oplossing. Kortom: ga het gesprek aan maar houd ook ­rekening met verschillende leefstijlen. De kans bestaat dat de sfeer verergert wanneer ze erop aangesproken worden. 

Sarah Veenhof (30), Maastricht

Over twee weken: ik kan de tatoeages van mijn man niet uitstaan

Ik houd niet van tattoos. Mijn man weet dat ik ze vreselijk vind, toch laat hij er steeds nieuwe bijzetten omdat hij tattoos mooi vindt. Wij hebben verder een goed huwelijk, maar het feit dat hij dit doet, wetende dat ik dat lelijk vind, maakt me radeloos. Het enige wat hem echt zou ­tegenhouden, zegt hij, is dat ik hem daarom zou verlaten. Maar dat vind ik buitenproportioneel: wie verlaat er nou om een paar plaatjes haar man? Helaas word ik constant met zijn tattoos geconfronteerd en ik zie met lede ogen aan dat zijn lichaam steeds zwarter wordt.

Vrouw (53), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden